Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-05 12:20:00

Csúcson az élelmiszerárak

Nyakunkon a sertésválság, drágább lesz a hús meg minden

Az ENSZ élelmezési szervezete szerint januárban soha nem látott csúcsra emelkedtek az élelmiszerárak. A helyzetet súlyosbítja, hogy Magyarországon a sertéstartás komoly válságba került, ami szintén árnövekedést eredményez.

Történelmi rekordra, 231 pontra emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe az elmúlt hónapban, ez a decemberi 214,7 ponthoz képest 3,4%-os növekedést jelent. Ennek kapcsán Abdolreza Abbassian, a világszervezet vezető elemzője a BBC-nek kijelentette: „az elkövetkező hónapokban biztosan magas élelmiszerárakkal kell számolni”. Az index jelenleg meghaladja a 2008. júniusi, eddig mért rekord értéket, amit a 2007-2008-as élelmiszerválság idején a Kamerunban, Haitin és Egyiptomban zajló tüntetések okoztak.


Katasztrófák srófolják fel az árakat

Az egyre növekvő búza- és gabonaáraknak köszönhetően a szemes termények árindexe megugrott: ez az Ausztráliában tomboló árvíz eredménye, emiatt ugyanis az ország gabonaexportja jelentősen lecsökkent. Jó hír: a rizs világpiaci ára kisebb mértékben csökkent, ez valószínűleg a sokfelé jelenleg zajló betakarításoknak köszönhető.

Különösen nagy mértékben emelkedett a tej- és tejtermékek világpiaci ára, ezt az elemző szerint a fejlődő gazdaságok, mint Kína vagy India, egyre növekvő szükségletei okozzák. A hústermékek ára stagnál – annak ellenére, hogy Európában a dioxinnal szennyezett állati takarmány miatt esett a hús ára. Ugyanakkor Brazíliában és az Egyesült Államokban kismértékben nőtt a hús világpiaci ára. A szakértők fehércukor árának emelkedését vizionálják az elkövetkező hónapokban, ugyanis az ausztrál cukornád ültetvényekben jelentős károkat okozhat a Yasi hurrikán.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke a hírek kapcsán felszólította a világ államainak vezetőit, sürgető problémaként tekintsenek élelmiszerhelyzet megoldására, és minden lehetséges eszközzel igyekezzenek az egyre szélsőségesebb élelmiszerár-ingadozások megfékezésére. Az elnök szerint szembe kell nézni a ténnyel, hogy a magas élelmiszer és egyéb alapanyag-árak huzamosabb ideig kitartanak.
 

Nálunk a húsárral van gond

Az ágazat nemzetközi ártendenciáit hazánkban számos más tényező is súlyosbítja: Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetsége elnöke, tegnap jelezte, hogy amennyiben nem történnek konkrét, az ágazat helyzetét javító intézkedések, úgy sok helyen levágják a sertéseket, és így akár egymillió darabbal is csökkenhet a magyar sertésállomány. A folyamatosan csökkenő, feldolgozásra kerülő, hazai húsmennyiség szintén árfelhajtó tényező, így a világbanki javaslat megtartásához az állatállomány gyarapítása szükséges. Ezzel kapcsolatban Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökeként kijelentette: a termelők szerint a takarmányhiány enyhítésére szükség lenne az állami tartalék takarmánykészletek felszabadítására, ám a Vidékfejlesztési Minisztérium ezt nem tartja indokoltnak.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a témával kapcsolatos fórumon rámutatott: cél az állattenyésztés jelenlegi, 70-30 százalékos arányának növelése a mezőgazdasági termelésen belül és ezzel kapcsolatban a közeljövőben minden szükséges döntést meghoznak.
A sertéságazat válságának ügyében az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága a szerdán elfogadott jelentésében kiemelte: az EU országainak állattenyésztése rendkívüli mértékben kiszolgáltatott a takarmány-alapanyagok világpiaci áringadozásának, így biztatta a kormányokat, hogy oldják fel a hústermeléssel kapcsolatos korlátozásokat.

–mi–

Rekord mennyiségű hal fogy
Az ENSZ jelentése szerint rekordot döntött az emberiség egy főre jutó halfogyasztása, a tavalyi átlag elérte a 17 kilogrammot. Az ágazatban körülbelül 145 millió tonna hallal számolhattak, ez a világ állati eredetű fehérjefogyasztásának közel 16 százalékát teszi ki. Emellett az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete hangsúlyozza: a világ halkészletei nem növekedtek, sőt az ágazat 32 százalékban túlhalászottnak vagy kimerültnek minősíthető, ami komoly aggodalomra ad okot. Az ágazat egy főre jutó termelése az 1970-es 0,7-ről 7,8 kg-ra nőtt 2008-ra – ez átlagosan évi 6,6% növekedés.
A hal továbbra is a világ legkeresettebb élelmiszere, forgalma 2008-ban 102 milliárd dollár volt. Kína továbbra is a legnagyobb haltermelő, 47,5 millió tonnával. A világ vadhalászatána mintegy 90 millió tonnára rúg, melyből a tengeri halászat körülbelül 80 millió tonnát tesz ki és az édesvízi halászatból rekord mennyiségű, 10 millió tonna hal származik. A világ halászatának az egyharmadát kitevő 10 legkeresettebb halfaj mindenhol túlhalászott: például több tonhalfaj is a kipusztulás szélén áll.
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.