Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-10 17:03:00

Elhibázott az új közfoglalkoztatási program?

Nő a szegénység, romlik a közbiztonság Borsodban

Idén Borsod megyében 36 településen 1600 ember veszítette el munkáját. A tavalyi 117 milliárd forint helyett 64 milliárd jut 2011-ben közmunkára. A térség önkormányzatai szerint érezhetően romlott a közbiztonság.

Kiss Péter, Ináncs polgármestere szerint az új közfoglalkoztatási program nem ösztönző hatású. Tavaly 106 embert tudtak foglalkoztatni 8 órás munkában, és a részmunkaidők is 6 órásak voltak, főleg kismamáknak biztosítva munkalehetőséget. Az idei keretben 83 főt 4 órás részmunkaidőben, és 9 főt  teljes állásban tudnak foglalkoztatni.

Az új program nyomán romlik a közbiztonság

A polgármester rámutatott: a 4 órás munkáért járó 30 ezer forintból lehetetlen megélni, csakúgy, mint a 28 500 forintos bérpótló juttatásból. A település vezetője szerint a közbiztonság érezhetően romlott, és a korábban alkalmazott 4 településőrt sem tudják fizetni. Amíg volt munka, az emberek szűkösen, de meg tudtak élni, ezért nem voltak bolti betörések.

A polgármester úgy véli, az új statisztikai adatok azt fogják mutatni, hogy a kormány több embert foglalkoztat. A tavalyi 117 milliárd 100-105 ezer ember részére adott megélhetést. Ez a szám növekedni fog, de nem lesz valós, mivel csökkentették a forrást 64 milliárd forintra.

Tavaly decemberhez képest 93 000 fővel emelkedett az állástalanok száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerőpiaci adatokból kiderül:  annak ellenére történt a nagy mértékű emelkedés, hogy az év első hónapjában decemberhez képest több, mint 21 ezerrel nőtt a bejelentett új állások száma. A foglalkoztatók összesen 37 ezer új állást jelentettek be januárban. A legtöbb álláskeresőt, 74 600 főt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint 80 200 főt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván.


Az LMP a közfoglalkoztatási program felülvizsgálatát kéri


A Lehet Más a Politika szerint a kormány új közmunkaprogramja a legszegényebbeket sújtja, és nem nyújt megoldást a tartós munkanélküliség felszámolására. Az ellenzéki párt felszólította a kormányt, hogy sürgősen dolgozza át a nemzeti közfoglalkoztatás rendszerét. Gyulai Pál, az LMP ináncsi önkormányzati képviselője a mindennapi.hu-nak elmondta: a közmunkaprogramok nem helyettesítik a munkahelyteremtést, önmagukban nem nyújtanak megoldást. Hatékony helyi fejlesztő programok hiányában azonban az elmaradott kistérségekben a közfoglalkoztatás az egyetlen eszköz a legmélyebb szegénység megelőzésére. A képviselő szerint ha a kormány nem tesz valamit, éhséglázadásokra lehet számítani.

A közfoglalkoztatás rendszerét 2011-től a Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja váltotta fel, aminek célja visszaszorítani az életvitelszerűen segélyekből élők számát. A tervek szerint munkaerejével mindenkinek hozzá kell járulni a közösség működéséhez. Az új program értelmében 2011-től a közfoglalkoztatás rendszere megváltozott: az önkormányzati 6-8 órás munkavégzést felváltotta a 4 órás rövidebb idejű foglalkoztatás. Ennek keretében többen részesülhetnek munkalehetőségben, viszont kevesebb fizetségért. Megszűnt a munkanélküliek rendelkezésre állási támogatása, helyette bérpótló juttatást adnak, melynek feltétele a korábbi legalább éves 90 munkanapos foglalkoztatási kötelezettség helyett, csupán 30 nap munkaviszony és a „rendezett lakókörnyezet” amit az önkormányzat ellenőriz. Egy családban azonban továbbra is csak egy fő kaphat bérpótló juttatást, illetve továbbra is van az önkormányzatoknak helyi lehetőségük arra, hogy bizonyos személyeket az éves kötelező 30 napos munkavégzés alól mentesítsenek. Jelentős újítás az is, hogy az önkormányzat többé nem felelős azért, hogy munkát szerezzen a településen élő, szociálisan hátrányos helyzetű, de dolgozni akaró emberek számára, vagyis sokak számára megszűnik az a munkalehetőség, ami a megélhetés alapfeltételeit eddig biztosította.

 

Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.