Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-25 13:27:00

Az itthon maradók még rosszabbul járhatnak

Nincs több pénz az orvosoknak

Navracsics Tibor a rezidensek türelmét kérte és elmondta: jelenleg nincs pénz a fizetések jelentős emelésére, de amint tartós növekedési pályára áll az ország, rendezik a vitás kérdéseket.

Navrasics Tibor, miniszterelnök-helyettes szerint nincs olyan foglalkoztatási csoport Magyarországon, amelyik ne adhatna ultimátumot, de azt is látni kell, hogy jelen pillanatban milyen helyzetben van az ország.

A miniszterelnök-helyettes az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában reagált a Magyar Rezidens Szövetség év végéig adott haladékára, amiben a szövetség azt kéri, hogy béreiket az átlagbér háromszorosára növeljék. Ha ez a változás nem következik be, akkor orvosok január 1-jével tömegesen hagynák abba a praktizálást és hagynák el az országot a jobb megélhetés és a valódi megbecsültség reményében. A döntés meghozataláig pedig felmondásaikat letétbe helyezik.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: a rezidensek követeléseit csak a gazdaság tartós fejlődése után tudják teljesíteni és türelmet kért a rezidensektől. Hozzátette: jelenleg nincs pénz a fizetések jelentős emelésére, de amint tartós növekedési pályára áll az ország, rendezik a vitás kérdéseket.


Bekeményítettek az orvosok


Az orvosok szövetsége az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, egyetértenek a rezidensek képviselőivel abban, hogy további akár négyezer szakember elvándorlása az egészségügy jóvátehetetlen összeomlását okozná. Ezért felszólították a döntéshozókat, hogy teljesítsék a rezidensszövetség követeléseit, haladéktalanul kezdjék meg az ágazat bérfelzárkóztatását, tegyenek meg mindent az egészségügyi szakemberek további tömeges elvándorlásának a megakadályozása érdekében – tették hozzá.

Ennek kikényszerítésére a MOSZ azt kérte tagjaitól: „éljenek a törvény biztosította jogukkal” és csak heti negyvennyolc óra kötelező ügyeletet teljesítsenek. Emellett arra is bátorítják őket, hogy fontolják meg a rezidensek akciójában való közvetlen részvételt. A szervezet kiemelte: a kormányváltást követően egy teljes éven át vártak türelmesen, ám a „szégyenletesen alacsony bérek rendezése terén” nem történt előrelépés. Ezért megértik a fiatal orvosok „elkeseredett és utolsó akcióját”, szolidaritást vállalnak velük.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke kedden sajtótájékoztatón jelentette be: az év végéig tömegesen helyezik „letétbe” felmondásukat a rezidensek. Közlése szerint ha az év végéig nem tud megegyezni a kormányzat és a szövetség, ezek a felmondólevelek a jövő év január elsejével aktiválódnak. Mint mondta, elvárásuk, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát. Emellett elvárják a jogszabályok betartását, különös tekintettel a túlórák és többletmunka elszámolásának kérdésében. Továbbá fontosnak tartják, hogy a szakmai szabályok szerint gyakorolhassák hivatásukat, főként az adminisztratív terhek és a szakmai képzés minőségének tekintetében.


Szócska szerint egyértelmű az üzenet

A Rezidens Szövetség sajtótájékoztatójának helyszínén váratlanul megjelent Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár, aki újságíróknak azt mondta: most egy elég egyértelmű üzenetet kapott, mely szerint „hogy ha nekem nem adsz több pénzt, felülök a repülőre”. Hozzátette: azt is látni kell, hogy a külföldre távozók itthon maradó kollégái pórul fognak járni, mert az eddiginél is többet kell majd ügyelniük, tehát „ez a rendszer fenntarthatósága szempontjából nem egy jó üzenet”. Az államtitkár hangsúlyozta: több évtized mulasztását kell most helyrehozniuk, ami nem könnyű. Mint mondta, gazdasági lehetőségeik mentén meg fogják keresni annak lehetőségét, hogyan tudnák rendezni a helyzetet, dolgoznak az alternatív forrásteremtési lehetőségek megteremtésén.


(forrás:MTI/MR1)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.