Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-28 11:55:00

Interjút készítettünk, de minek?

Nincs kormányzati válasz a lakhatás kérdéseire

Nem gyűjtenek adatokat a kihűléses esetekről, összevissza beszélnek, és nem adnak választ közérdekű kérdésekre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális sajtóosztályán.

Tarlós István 2011-re tervezett takarékossági intézkedései a hajléktalanellátó szervezeteket jelentős pénzelvonásokkal sújtják. A problémák megoldására milyen programja van a Szociális Minisztériumnak?

– A 2011. évre vonatkozóan a hajléktalanellátó szervezetek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium forrásaiból pályázat keretében – csakúgy, mint az elmúlt években – támogatást igényelhettek a téli ellátás megszervezéséhez. Ez reményeink szerint a jelenlegi téli ellátáshoz szükséges programok, szolgáltatások forrásigényét biztosítja. Ilyen jellegű forrás a 2011-2012-es téli időszakra is rendelkezésre áll. Természetesen a Fővárosi Önkormányzat támogatásának elmaradása forráskiesést okoz a fővárosi civil ellátók esetében, ennek hatásait, következményeit azonban jelenleg nem tudjuk pontosan felmérni.

2010 szeptember vége és december 30. között kilencvenkilencen szenvedtek fagyhalált, december 30. és január 3. között, pedig négy nap alatt tizenegyen fagytak meg. Milyen akcióterve van a Szociális Minisztériumnak a kihűléses halálok elkerülése érdekében?

– Nem tudható biztosan, hogy a kihűléses halálesetek száma valóban nő-e, erre vonatkozóan ugyanis nem rendelkezünk adatokkal, mivel a témában naprakész adatgyűjtés nem történik. Az elmúlt évek tapasztalata alapján ugyanakkor megállapítható, hogy jelentős azon kihűléses halálesetek száma, amikor az áldozat nem hajléktalan, hanem segítségre szoruló, lakásban élő – többnyire idős – ember. Az ilyen esetek elkerülése, megelőzése természetesen ugyanolyan fontos, mint a hajléktalan emberek védelme, ugyanakkor teljesen más eszközrendszert igényel és a hajléktalanellátásra rendelkezésre álló források nagyságával nincs összefüggésben. A veszélyeztetett csoportok elérése rendkívül nehéz feladat, különösen azért, mert sokan közülük szégyellik a segítségkérést, így rejtve marad problémájuk. A tragédiák elkerülése települési szinten, minden érintett szervezetet magában foglaló együttműködés megvalósításával lehetséges. Véleményünk szerint ezekben az esetekben önmagában jogszabályi vagy egyéb módon megnyilvánuló kötelezettséggel, kényszerítéssel nem lehet eredményeket elérni. A sikerhez az adott településen működő szervezetek összehangolt munkájára, hatékony jelzőrendszer kialakítására, valamint a lakosság aktív részvételére van szükség. Ennek érdekében a tárca több módon igyekezett felhívni a települési önkormányzatok, a nagyobb civil szervezetek és a lakosság figyelmét a hideg idő veszélyeire, valamint a koordinált együttműködés és az egymásra odafigyelés központi szerepére.

 

Az alábbi három kérdésre nem tudott választ adni a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság sajtóosztálya:

– Az április 15-i kilakoltatási és árverezési moratórium lejártát követően tervez-e a minisztérium intézkedéseket az előrejelzett tömeges kilakoltatások tekintetében?

A lakhatáshoz való jog rögzítését a készülő, új alkotmányba támogatja-e a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár?

Az elmúlt kormányzati ciklusban jelentősen lecsökkent az állami lakásprogramra szánt összeg. Az Új Széchenyi Terv részeként a kormány új otthonteremtési programot készül kidolgozni. A szociális államtitkárság részt vesz-e a projektben?

 

-mi
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.