Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-18 15:31:00

Átrendeződések várhatók az ingatlanpiacon

Nincs elég: újabb bevásárlóközpontok nyílnak

A fellendülés évének tartja az ideit a Colliers ingatlanhasznosító. A cég szerint a kereskedelmi épületek bérleti díjainak csökkenése a befektetőket arra sarkalhatja, hogy újra értékeljék fiókban porosodó ötleteiket.

Fordulatot vár az idei évtől a kereskedelmi ingatlanpiacon Magyarország egyik nagy bérbeadó szereplője. A Colliers International négy nagy szegmensét vizsgálja az ingatlanhasznosítási üzletágnak. A cég listáján az irodapiac mellett a kiskereskedelmi üzletek, a szállodák és az ipari egységek szerepelnek.

Az irodapiacon a tavalyi év mozgalmasnak számított, a válság miatt az 5000 négyzetméter feletti területtel rendelkező bérlők 90 százaléka újratárgyalta a szerződését, míg ugyanilyen arányban volt megfigyelhető a mozgékonyabb kisebb bérlőknél, hogy cégük számára költözéssel egybevont új megállapodással teremtettek jobb feltételek .

A bérlők a korábbinál akár 20 százalékkal kedvezőbb árat tudtak kiharcolni a tárgyalások során. Saly Mikós iroda bérbeadási üzletág igazgatója szerint idén a kisebbeknél folytatódhat a költözködés, azonban a nagyoknak már a méretüknél fogva az előbérleti szerződés adhat tárgyalási pozíciót, azonban további bérleti díj csökkenésre nem lát lehetőséget.

A szakértő idén 50 ezer négyzetméternyi új iroda átadását várja, és két új épület esetében tud a kivitelezés megkezdéséről. Saly Miklós elmondta, hogy egyelőre csak a saját pénzzel rendelkező befektetők vágnak bele új projektekbe, míg a hitellel megvalósuló tervek esetében akkor vár felfutást, ha a bankok változtatnak a finanszírozási stratégiájukon.

A kiskereskedelmi üzletág nem élelmiszer jellegű boltjainál 2011-ben a fordulatot elsősorban az öt éve csökkenő fogyasztás idei 3-5 százalékos tervezett bővülése hozhatja meg, azonban a kereskedőknek számolni kell az üzlethelységek számának további emelkedésével, hiszen idén 3 bevásárlóközpont is nyílik a fővárosban.

Csörgő Anita kiskereskedelmi üzletág igazgató szerint idén várható, hogy a régebben épült, vagy rosszabb forgalmi mutatókkal rendelkező központok esetében új tulajdonos lép színre, aki újra gondolhatja a központ működését. A felmérés szerint idén nem várható további bérleti díj csökkenés a kereskedelmi üzlethelységek esetében, a tavaly átmeneti időre megkötött bérlő barát, vagy forgalom arányos szerződések kora lejárt, egyes helyeken akár még emelés is elképzelhető.

A szálloda ágazatban a tavalyi 8 átadást idén 6 követi. Így a budapesti hotel szobák száma 2010 ben több mint 1000-rell bővült, míg 2011 ben 400 új szobával növekszik. Az előrejelzés szerint a vidéki hotelek a személyi jövedelemadó csökkenése miatt a belföldi vendégek növekedésére számíthatnak, míg a fővárosi egységek a soros uniós elnökségből profitálhatnak 2011-ben.

Az ipari ingatlanok esetében a tavalyi 5 átadást idén kettő követi, itt nagy növekedésre már nincs lehetőség, hiszen Budapest környékén 8 olyan eladható területről tudnak, aminek mérete meghaladja a 10 ezer négyzetmétert.
 


–werner



 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.