Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-01 08:03:00

A Fidesz országos botrányt lát az ügyben

Nevet a lejárató kommenteken a neves püspök

A szegedi önkormányzat közgyűlésén botrányt okoztak a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői, hiszen egy sajtóanyaghoz a megyéspüspököt lejárató kommentet csatoltak.

Kiss-Rigó László püspök is belekeveredett a szegedi önkormányzat – immár sokadik – médiabotrányába, az apropót a múlt pénteki közgyűlés egyik napirendi pontja adta. A tavalyi üzleti beszámoló kapcsán a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői a közgyűlésen minden képviselőnek kiosztottak egy dossziét, amelyben az idei programokat ismertető szóróanyagok voltak, ide csatolták a Délmagyarország vonatkozó cikkének másolatát is. A cikk mellé odakerültek olyan kommentek is melyek Kiss-Rigó László püspökkel kapcsolatban tartalmaztak keresetlen megjegyzéseket.


A Fidesz gyanakszik


Kohári Nándor fideszes képviselő sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy egy olyan anyag kerülhetett a Szegedi Szabadtéri Játékoktól a képviselők elé, amely a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzati képviselők és a fesztivál színpadának helyet biztosító Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökét lejáratja, mocskolja. Hangsúlyozta: nem a hozzászólás keltett felháborodást, mivel az interneten sokféle vélemény előfordul név nélküli kommentek formájában, hanem az, hogy ezt az önkormányzat cége terjesztette. Kohári szerint azért is érthetetlen a cég lépése, mert az önkormányzati cégek vezetői közül a szabadtéri játékokat vezető Bátyai Edina „szinte egyedüliként a helyén maradhatott” pozíciójában a Fidesz októberi térnyerését követően.

Arra a kérdésre, hogy miért nem pénteken, még ott a közgyűlésen, az iromány kézhezvételét követően reagáltak a kiosztott anyagra Kohári annyit mondott: a cég ügye nem volt napirenden. Bejelentette, hogy soron kívül kezdeményezi három bizottság: a jogi, az ügyrendi és közbiztonsági, a kulturális, az egyházügyi, a közművelődési és idegenforgalmi, valamint a vagyongazdálkodási összehívását. A testületek feladata az lesz, hogy megállapítsa, ki terhel felelősség az ügyben és levonják a szükséges konzekvenciákat. A sajtótájékoztatón kiosztott anyagban már előre felvetették a Mózes Ervin címzetes főjegyző felelősségét is. Ez annak fényében, hogy a Fidesz-KDNP frakció már hónapok óta szeretné leváltani a jegyzőt, nem meglepő. Információink szerint azonban a közgyűléseken a jegyző engedélye nélkül oszthatnak ki anyagokat a képviselők, az intézmények és az önkormányzati cégek, ilyen már több alkalommal is megtörtént.

Solymos László szegedi alpolgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: eddig az önkormányzati cégek vezetőit teljesítményük és munkájuk alapján ítélték meg. Bátyai Edina a távirati irodának azt mondta: ő kérte munkatársaitól, hogy a szabadtéri játékokra nézve nagyon pozitív újságcikk kerüljön be a promóciós anyagok közé. Az, hogy az írás mellett a hozzászólásokat is kinyomtatták, szerinte egy „irodatechnikai probléma” következménye. Bátyai továbbá hangsúlyozta: szeretné, ha a fesztivál körüli hírek a nyolcvanéves szabadtéri játékok elindulásának jubileumáról szólnának, ezért ahogy eddig is, teszi a dolgát.


A püspök mosolyog az egészen

Kiss-Rigó László püspök megkeresésünkre csak annyit mondott, hogy személy szerint nem foglalkozik a különféle kommentekkel, mert az ilyen véleményeket a helyükön kell kezelni. Véleménye szerint ez a bejegyzés nem sértette őt, sőt összességében humorosnak találta. Kérdésre válaszolva kijelentette, azt sem tartja szükségesnek, hogy Bátyai Edina, a Szabadtéri Játékok igazgatója az ügy miatt bocsánatot kérjen tőle.

A Délmagyar Online-on megjelent komment:
„Nemzetközileg is példa nélküli, hogy egy kulturális intézmény zárjon a legsikeresebb mutatókkal. Nikolényi, Korognai, Székhelyi támogatásért sírt, de a nézőtér sokszor kongott. Bátyainál teltház és kitűnő pénzügyi eredmények. Igaza volt annak, aki korábban kitüntetést ajánlott neki! De nyilván mivel sikeres: korbácsot fog kapni. FARKAS étvágyúak LACIkonyhában BAGÓznak, lógó nyelvvel nyaldossák a PÜSPÖK falatot. Bár alapvetően RÓZSAVÖLGYI állatokkal kereskednek. Tapasztaltuk már milyen, ha a szabadtéri miséken paKOLTA Ide vágyait a rendező, színpadra állítva ZALÁN álmok futását." 


-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.