Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-27 18:00:00

Egymilliárd forintnyi kár érte a magyar gazdákat

Nemzeti vetőmagprogram indítását javasolják a környezetvédők

A civil szervezetek közös állásfoglalást adtak ki a génszennyezés ügyében. Szerintük a zéró tolerancia és a vetőmag-önrendelkezés a megoldás.

A közelmúltban történt génszennyezés miatt várhatóan több mint 5.000 hektáron kellett, illetve kell majd megsemmisíteni a génszennyezett magból kikelt kultúrákat. Ezzel hozzávetőlegesen egymilliárd forintnyi kár érte a magyar gazdákat.

Összefogtak a civil szervezetek

Az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK), a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET), valamint a Védegylet közösen tartott sajtótájékoztatót a génszennyezés kérdésében. Úgy vélik, hogy a napvilágra került génszennyezési esetek ismételten igazolják azt, hogy a genetikailag módosított (GMO) vetőmagot és hagyományos vetőmagot is előállító óriáscégek képtelenek ellenőrzésük alatt tartani az általuk kifejlesztett technológiát. Nem tudják a vetőmagokat százszázalékosan külön kezelni egymástól, amennyiben olyan országokból hoznak be vetőmagot, ahol génmódosított növényeket is termesztenek, a génszennyezéssel számolni kell.

Alapvető fontosságúnak tartják a szigorú hatósági és kormányzati fellépést, mellyel továbbra is fenntarthatják a zéró toleranciát. Minden olyan esetben, ahol kimutatható genetikai szennyezés, a vetőmag, illetve az elvetett növény haladéktalan megsemmisítésére van szükség – emelték ki. Ezért is szükséges a rendszeres ellenőrzés és a folyamatos fejlesztés, mellyel a laboratóriumi feltételeket is javítanák.

A magyar gazdák kiszolgáltatottak

Fontosnak tartják a szennyező fizet elv alkalmazását a jelenlegi és az esetleges későbbi génszennyezési ügyekben is. Ellenkező esetben, szerintük a génmódosítást végző cégek áthárítják a génmódosítás-mentesség fenntartásának költségeit a hagyományos és ökológiai vetőmagokkal gazdálkodni szándékozókra vagy a társadalomra.

A magyar gazdaság kiszolgáltatottá vált, mert a vetőmagtermesztés és -forgalmazás nemzetek-feletti cégek ellenőrzése alá került. Mindezek fényében közép- és hosszú távon elengedhetetlennek tartják a környezetvédők, hogy a vetőmag-előállítás terén is - ugyanúgy mint élelmiszerek esetében - az önrendelkezés irányába történjenek lépések Magyarországon.

Szorgalmazzák egy nemzeti vetőmagprogram elindítását magyar nemesítők és gazdálkodók bevonásával, amelynek célja a minőségi, génmódosítás-mentes hazai vetőmag biztosítása lenne. Utalnak arra, hogy jelenleg is import génmódosított szója takarmányon élnek a haszonállatok és így a tej- és húsipari termékekbe közvetve bekerülnek. Álláspontjuk szerint ez nem lehet hivatkozási alap a génszennyezés elfogadtatására, hanem az új vidékstratégiában szereplő fehérje-program fontosságát, szükségességét emeli ki.

Azt várják a kormánytól, hogy a vidékstratégia alapján ez év őszére dolgozza ki a fehérje-program alapkoncepcióját, hogy a következő évektől a génszennyezett import vetőmag mellett az import génmódosított takarmány is teljesen eltűnjön a Kárpát-medencéből.


mti.hu

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.