Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-10 19:09:00

Csak a kiválasztottak újítsanak fel?

Nem jut minden pályázónak lakásfelújításra!

A Levegő Munkacsoport szerint az augusztus 15-étől induló zöld beruházásos lakásfelújítási program 1,6 milliárdos keretéből legfeljebb ezer ingatlan újítható fel, így a szerencsén múlhat, hogy kit a támogat az állam.

Augusztus 15-től családi házak, lakások, kisvállalkozások épületei és hagyományos szerkezetű társasházak pályázhatnak felújításra. Egy-egy ingatlan 50-60 százalékos támogatást, legfeljebb 3-6 millió forintot kaphat, de pályázni csak nagy energiamegtakarítást hozó felújítással lehet, legalább 3 kategória együttes teljesítése a kötelező feltétel. Ilyen módon a Levegő Munkacsoport becslései szerint az 1,6 milliárdos keretből legfeljebb 500-1000 ingatlan felújítása valósítható meg.

Beliczay Erzsébet a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese portálunk kérdésére elmondta: a fő probléma a magyarországi pályáztatási gyakorlattal, hogy kiszámíthatatlan, hiszen nem lehet tudni előre, hogy mikor írnak ki pályázatot lakásfelújításra, ennek következtében nehezen tervezhető a pályázáshoz szükséges önrész. Magyarországon, hiányoznak azok a lakásfelújítási periódusok, amik, az EU tagállamok többségében a második világháború óta 15-20 évente ismétlődnek – tette hozzá.

A csoport adatai szerint a 4,3 milliós lakásállomány túlnyomó része jelentős energetikai felújításra szorul, így felmerül a kérdés, hogy az augusztust 15-től pályázható 1,6 milliárdos – 500-1000 ingatlan felújítására elegendő – keretre pályázok közül, mi alapján lehet támogatást szerezni. Az elnökhelyettes ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „lottószerűen lehet a pályázaton támogatást nyerni”.

A Levegő Munkacsoport azt javasolja, hogy a közpénzekből újítsanak fel országszerte mintaépületeket, vagyis különböző típusú, korú, szerkezetű, funkciójú, méretű közintézményeket, amelyeken a lakóhelyhez közel is tanulmányozhatók, megfigyelhetők azoknak egyes műszaki megoldásai. Készüljenek műszaki részlettervek, részletes leírások és számítások a legésszerűbb megoldásokról, és ezekhez csatoljanak irányárakat, költség-haszon elemzéseket, illetve a várható energia és üvegház megtakarításra vonatkozó adatokat. A lakosság ezáltal nagyobb bátorítást kaphat ahhoz, hogy minél hamarabb belevágjon – akár támogatás nélkül is –, az ésszerű időn belül megtérülő energetikai korszerűsítések elvégzésébe.

 

-mindennapi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.