Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-02 08:07:00

A kormánynak elő kell teremtenie 100 milliárd forintot

Nehéz feladat a költségvetés foltozgatása

Nehéz helyzetbe került a kormány, mert nem foglalkozott az áfa-törvény ismert problémáival. Első reakciójuk, a Mol-pakett eladása, óriási zavart és visszhangot keltett.

A kormány a költségvetés kapcsán nem foglalkozott az áfa-törvény problémáival, amit az Európai Bizottság már hosszú évek óta vizsgált és csütörtökön az Európai Bíróság hivatalosan is elmarasztalt. Ez jelentős pluszkiadást jelent az ország számára, idén körülbelül száz milliárd forintot, a későbbiekben pedig évi tíz milliárdot.

A magyar eljárás eddig nem felelt meg a törvény által előírtnak, miszerint a cégek levonhatják az államkasszába befizetendő áfa összegéből a beszerzések után fizetett áfát és ha ez az utóbbi meghaladja az adó összegét, akkor a különbözetet az államnak vissza kell fizetnie. Mindez azonban az utóbbi években nem történt meg. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak nem csak vissza kell fizetnie, amit eddig nem fizetett, hanem ezáltal hosszabb távon csökken a bevétele, egyes szakértők szerint ez évi tíz-húsz milliárd forintot jelent.

Az ellenzék reakciói hasonlóak voltak

A szocialisták szerint erre a döntésre számítania kellett a kormánynak, mert számukra is ismert volt a Bizottság vizsgálata. Ezért fel kellett készülniük a bevételkiesésre – mondta Tukács István a pénteki sajtótájékoztatóján. Állítása szerint a szocialista kormányok azért nem változtattak az elmúlt években az unió által kifogásolt áfa-szabályozáson, mert meg akarták várni a bíróság döntését. Áfa-ügyben a lehető legnagyobb szigorra van szükség, elkerülve, hogy bárki jogszerűtlenül igényeljen vissza általános forgalmi adót – hangsúlyozta a politikus.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az elmarasztalás hírére úgy reagált, hogy bejelentette, a hiány befoltozása érdekében megfontolják a nemrég vásárolt Mol-pakett egy részének eladását. Ez a hír természetesen megrémítette a piacot és a részvényárak meredeken zuhantak tegnap és a mai nap folyamán is.

Az MSZP „dilettáns döntésnek” nevezte a Mol részvények eladásának már a lehetőségét is. Véleményük szerint a szükséges összeg előkerítésére megfelelő megoldás lehet a hitelfelvétel, illetve a költségvetési tartalékok egy részének felhasználása, de elfogadhatatlan, hogy állami vagyont használjanak fel erre a célra. Ráadásul a zuhanó árfolyam mellett óriási veszteséggel tudnák csak eladni a papírokat.

A Jobbik sem fogalmazott enyhébben, szerintük „hajmeresztő ötlet” a nemrég vásárolt részvények eladása. A nemzeti vagyon elkótyavetyélése lenne, a mostani vagy a várhatóan tovább zuhanó árfolyamon értékesíteni a tulajdont – hangsúlyozta Hegedűs Tamás. Az ellenzéki politikus szerint például a költségvetés központi tartalékából lehetne pótolni az Európai Bíróság döntése nyomán kieső, száz milliárd forintra tehető tételt.

 

Kotulics Mónika

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.