Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-11 13:54:00

Kormányzati mentőővre várnak

Négy milliárddal tartozik Pest megye

Nemcsak az általa fenntartott intézmények étkeztetését ellátó HunGast Kft.-nek adós a Pest megyei önkormányzat. A tavalyról felhalmozott adósság négymilliárd forint - közölte a megyeháza sajtófőnöke

Ambrus András előrebocsátotta, hogy a tetemes adósság több év alatt halmozódott fel, főként azért, mert a korábbi kormányzati intézkedések nyomán kiadásaik kétszeresen meghaladták a bevételeket. A megyei költségvetésben 8,1 milliárd forintos "lyuk" tátong; ebből a tavalyi adósság 4 milliárdot tesz ki, a legnagyobb tétel a közétkeztetést végző cégnél fennálló, jelenleg több mint 600 milliós tartozás - mondta a sajtófőnök.

Ezen túl jó ideje tartoznak az intézményeikben megbízási szerződéssel foglalkoztatottak óradíjával, 70 millió forintnyi közüzemi díjjal, a szociálisan rászoruló diákoknak odaítélt Bursa Hungarica ösztöndíjak megyére eső "részével" (emiatt egyelőre áll az ösztöndíj-kifizetés) és az iskolákba tavaly leszállított tankönyvek árával is.

Ez utóbbi tétel meghaladja a 60 millió forintot, s körülbelül ugyanennyit tesz ki a megyei önkormányzati képviselőknek ki nem utalt tiszteletdíjak összege. Ambrus András közlése szerint a 43 képviselő közül az 5-6 főállásúnak "muszáj" bért adni, de a tiszteletdíjasok több hónapja kénytelenek ingyen ellátni feladataikat. A tavaly esedékes adó- és járulékkifizetés is "csúszik" forráshiány miatt.

A nehéz pénzügyi helyzetre való tekintettel a közgyűlés 2010 őszén 4 milliárdos központi támogatásra nyújtott be igényt, de csak 40 milliót kaptak. Ezért 2011. január 28-ai ülésén többségi szavazással megszorító intézkedéseket hozott a közgyűlés. A "csomagban" rögzített intézkedések közé tartozik, hogy a megyében működő alapfokú művészetoktatási intézmények, egyes múzeumok, illetve kiállítóhelyek kiadásaiból részt kell vállalniuk az érintett településeknek is, ellenkező esetben az intézményeket a megszüntetés veszélye fenyegeti.

A megyei önkormányzat alkalmazásában álló dolgozók egyes juttatásait (például az étkezési hozzájárulást és a lakáscélú kölcsöntámogatást) a törvény szerinti minimumra csökkentik, s 134 fővel csökken az intézményi státuszok száma is. Egységes csoportba szervezik a térség intézményeiben dolgozó karbantartó és hibaelhárító szakembereket, valamint minden lehetséges módon visszafogják a dologi kiadásokat. Az éves kiadás és bevétel összege közötti 8,1 milliárdos "űrt" hitelfelvétellel és kötvénykibocsátással igyekeznek kitölteni.

"Napokon belül benyújtjuk kérelmünket az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára kiírt pályázatra, s bízunk abban, hogy kedvező fogadtatás esetén némi előleghez jutunk, amiből legalább a tartozások egy részét megfinanszírozhatjuk" - közölte a megyeháza sajtófőnöke.

Az MTI információi szerint Szűcs Lajos (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke - a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének vezetője - folyamatosan egyeztet a kormányzattal nemcsak a régió, hanem a nehéz helyzetbe került többi megyei önkormányzat számára is nélkülözhetetlen "mentőövről".


(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.