Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-26 13:57:00

A legtöbben Ausztriába vágyakoznak

Munka és pénz vonzza a magyarokat külföldre

A magyarok 87,7 százaléka azért jelentkezne egy külföldi munkára, mert magasabb bért kapna, 47,6 százalékukat a jobb karrier lehetősége motiválja, derült ki a Trenkwalder munkaerőpiaci felmérésre során.

A Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. vizsgálata szerint 61,2 százalék volt azoknak az aránya, akik magasabb fizetés esetén nem keresnének külföldön munkát, 18,7 százalékuk pedig már akkor is maradna Magyarországon, ha a végzettségének megfelelő pozícióban tudna elhelyezkedni. A megkérdezettek többsége, 69,1 százaléka a határozatlan idejű foglalkoztatást, míg 85,4 százaléka a teljes munkaidős munkavégzést preferálná külföldi munkavállalás esetén.

A kutatás szerint a kereslet és a kínálat közötti különbségekre utal, hogy míg a válaszadók 70 százaléka várna valamilyen anyagi, vagy szervezési támogatást a kinti munkáltatóktól, addig az osztrák cégek csak 30 százaléka lenne hajlandó erre: 10 százalékuk nyújtana pénzbeli és 20 százalékuk szervezési támogatást.

A potenciális munkavállalóknak csak az 5,9 százaléka választaná opcióként az ingázást.
A Trenkwalder az európai munkaerőpiac május 1-jei nyitása alkalmáéból több kutatást is végzett, korábban mintegy 400 osztrák vállalat körében mérte fel a magyar munkaerő elhelyezkedési esélyeit, míg most a másik felet is megkérdezte: saját adatbázisában végzett kutatást, hogy kiderítse, miként vélekednek a magyar munkavállalók a külföldi munkavállalás lehetőségeiről.

A 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai, így a magyarok május 1-jétől szabadon vállalhatnak munkát Ausztriában, az ausztriai munkavállalókkal egyenrangúan.
Az ausztriai központúTrenkwalder saját adatbázisán alapuló kutatás szerint a megkérdezettek 58,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hallott a május 1-jével hatályba lépő munkaerő-piaci változásokról. Azonban azoknak az aránya, akik kellő ismerettel rendelkeznek a munkavállalás osztrák, német, liechtensteini és svájci feltételeiről, már csupán 28,7 százalék volt.
 

Ezt alátámasztani látszik az is, hogy a válaszadók 74,9 százaléka a munkaadó költségelőnyét jelölte meg válaszként arra a kérdésre, hogy miért részesíti előnyben az osztrák, német, liechtensteini és svájci munkaadó a magyar állampolgárt a sajátjaival szemben.
Hasonló arányok figyelhetők meg az osztrák cégek körében végzett felmérésben is: az osztrák munkáltatók csupán 37 százaléka érzi úgy, hogy kellő ismerettel rendelkezik a törvényi és piaci változásokról. A munkavállalói elképzelésekkel szemben azonban csupán 14 százalékuk vár költségelőnyöket az új munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatosan.

A válaszokból kiderült, hogy a magyar megkérdezettek egyidejűleg több forrásból tájékozódnak a külföldi munkavállalásról: legtöbben az internetet (73,9 százalék) említették, míg második helyen a tv, rádió végzett (32,9 százalék), de sokan voltak azok is, akik barátoktól, illetve családtagtól hallottak a munkaerőpiaci-nyitásról (11 százalék). A megkérdezettek 20,1 százaléka dolgozott már korábban valamely másik EU országban, azonban 48,4 százalékuk csupán néhány hónapot. Ennek okait a válaszadók 38 százalék a magasabb fizetésben, 32,4 százalékuk pedig a szükséges szakmai fejlődésben jelölte meg.

A legnépszerűbb ország Ausztria lett, ahova a felmérésben részt vevők 81,8 százaléka jelentkezne munkára. Fej-fej mellett végzett Németország és Svájc, 57,4-57,4 százalékkal. A legtöbben, 31,3 százalék több mint egy évet, de kevesebb, mint hármat szeretnének külföldön dolgozni. A megkérdezettek 23,5 százaléka viszont nem is kíván visszajönni Magyarországra. Arra a kérdésre, hogy miért nem az adott négy országba jelentkeznek a leggyakoribb válasz a nyelvtudás hiánya volt.

A bérelvárásokat tekintve a havi nettó 1.000-1.400 eurót jelölték meg legtöbben, 37,2 százaléknyian, 20 százalékuk pedig több mint 2.000 eurót szeretne havonta keresni. Azok között, akik tervezik, hogy kimennek a négy ország valamelyikébe dolgozni vagy már folyamatban is van pályázatuk 63 százalék egyedülálló vagy tartós kapcsolatba élő, de gyermektelen, 31 százalék pedig gyermekkel rendelkező, családos.

A Magyarországon 15 éve jelenlévő Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. a munkaerő-kölcsönzés területén 25 százalék feletti piaci részesedéssel rendelkezik és hatodik éve piacvezető, 10 ezer fő kölcsönzött munkavállalóval és 20 milliárd forint feletti éves árbevételt ér el.
 

(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.