Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-01 18:30:00

Régóta ismert kór, gyógyítása lehetséges, de nem minden esetben

Miért halálos a hasmenésjárvány?

Az Észak-Németországból induló hasmenésjárvány már Európa-szerte tucatnyi ember halálát okozta, a pánik nem csillapodik. De mi okozza a betegséget?

A fertőzést egy baktérium okozza, amelynek lappangási ideje a fertőzéstől a tünetek megjelenéséig általában 6-8 nap – írta dr. Prohászka Zoltán, a Semmelweis Egyetem III. számú Belgyógyászati Klinika kutatólaboratóriumának vezetője a mediasarok.sote.hu oldalon. A járványt a közönséges bélbaktérium olyan törzse okozza, amely többféle kórokozó tulajdonságait egyesítette, így képes a bélfal védelmi rendszerét kijátszva áthatolni és toxikus anyagokkal elárasztani a beteg keringését. A fertőzés az érintettek többségében enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású és spontán gyógyulással végződik.

A betegek egy részében azonban súlyos, életveszélyes szövődmény alakulhat ki (HUS), ennek jellemzője az akut veseelégtelenség és a vérszegénység. A szövődmény kialakulásáért egy méreganyag (toxin) felelős, amely az érpályát bélelő sejteket károsítva a vérlemezkék aktiválódásához, vér-rögösödéshez és a vörösvértestek széteséséhez vezet. A fertőzés antibiotikus kezelése nem javasolt.


Mi az a HUS?

H: azaz Hemolitikus. Ez a fogalom a vérszegénység (anémia) bizonyos típusára utal, melynek során a vörösvértestek károsodnak, kilyukadnak. A károsodás fő okát a kiserekben található vérrögök képezik, a véráramlás során a részlegesen elzáródott kisereken való „átgyömöszölődés” során károsodik a vörösvértestek membránja.
U: azaz urémiás.
Ez a szó a veseelégtelenségre (méreganyagok csökkent kiválasztása a vesén keresztül) utal, melynek egyik jele a véráramban felszaporodó karbamid (urea).
S: vagyis szindróma.
A szó jelentése tünetcsoport vagy tünetegyüttes. A betegségek leírásánál abban az esetben használják a „szindróma” megfogalmazást, ha egy betegségnek nincs egyetlen jól meghatározható jele vagy oka, hanem többféle tényező (tünet, jel) együttes előfordulása esetén lehet kimondani a betegség fennállását, azaz a diagnózist.


Ismert betegség volt korábban ez a fertőzés és a HUS?

Igen, rendszeresen, minden évben kialakult hasonló fertőzés Európában és az Egyesült Államokban is, akár a mostanihoz hasonló nagy járvány formájában. Magyarországon évente több, izolált esetben volt igazolható, de hazai nagy járvány kialakulására eddig nem volt példa. Korábban elsősorban gyermekek betegsége volt, a mostani járvány azonban főként a felnőtteket érinti.


Kezelhető a szövődmény?

Az EHEC fertőzés hatására fellépő veseelégtelenség és vérszegénység tüneti kezelést igényel, a betegek döntő többsége tartós károsodás nélkül meggyógyítható. A mostani járvány során első alkalommal alkalmaztak egy újfajta, úgynevezett biológiai terápiás szert, az eculizumab nevű anyagot. Eredetileg más betegség kezelésére törzskönyvezték, ám az első tapasztalatok szerint sikerrel alkalmazható a hasmenésjárvány elleni küzdelemben.

 

– Mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.