Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-12 16:07:00

Egységár az EU-ban

Miért drága a gyógyszer?

A válság éveiben is mesés profitokkal büszkélkedő gyógyszergyárak „originális” termékeinek államilag támogatott ellenfelei az úgynevezett „generikumok”. Az olcsóbb hatékonyabb is? Miért kaszálnak mégis a „nagyok”?

A társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek közül – azonos hatóanyag esetén – a legolcsóbb, úgynevezett generikus készítményért fizet az állam. Az egyes gyógyszertípusok között elképesztően nagy árkülönbségek lehetnek, mi hát az olcsóbb pirulák titka?


Originális: nagy befektetés, nagy kockázat, nagy haszon

Számos, korábban ismeretlen eredetű betegség biológiai alapja vált nyilvánvalóvá az utóbbi egy-két évtizedben. Ennek következményeképp rengeteg új gyógyszer kifejlesztésére nyílt és nyílik lehetőség. Egy teljesen új vegyület előállítása azonban igencsak drága, ezeket nevezzük originális gyógyszereknek. Minden, a gyógyításban hivatalosan is hasznosítható molekulát szabadalmi oltalom alá vesznek, ami hivatalosan 17 év után jár le. Az időtényező tekintetében meg kell említeni: egy gyógyszerként felmerülő vegyülethez szükséges állatkísérletek, felszívódási, toxikológiai vizsgálatok átlagosan háromtól hat évig tarthatnak.

Tíz, a kutatások során megnevezett molekulából legfeljebb egy-kettő bizonyul hatásosnak – az állatkísérletekben. Ezt követően átlagosan három-hat évig tartanak az úgynevezett „emberi tanulmányok”, ebben a fejlesztési periódusban a gyógyszerek 70-80 százaléka bizonyul alkalmatlannak. Amennyiben egy szer hatásosnak minősül, engedélyeztetési, árképzési és piacra történő bevezetési folyamatok következnek, a befektetett több millió euró megtérüléséhez és a jelentős profit kitermeléséhez a forgalmazás során 5-7 év szükséges – ezt követően a szabadalom lejár.

Összegezve: a kiindulási szerek csupán 2-6 százalékából lesz patikában forgalmazható gyógyszer. Emiatt az originális gyógyszerek drágák, ráadásul Európában általában közös árszabást alkalmaznak, nehogy például a hazánkban esetlegesen olcsóbb patikaszert exportálják. Értelemszerűen a magyar jövedelmek arányában ugyanaz a térítési összeg lényegesen nehezebben fizethető meg, mint egy német, vagy svájci polgár számára. A magas árból képződő bevétel fedezi egyébként a kutatás és a forgalomba hozatal, valamint a gyógyszerként nem bevált vegyületek kifejlesztésének magas költségeit is.


Generikus gyógyszerek: távol-keleten gyártják, fillérekért

Az új gyógyszerek befogadása a társadalombiztosító számára minden országban rendkívüli többletkiadásokat okoz, ezért a szabadalom lejárta után tucatszám jelennek meg ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó másolatok, ezeket nevezzük generikus készítményeknek. Mivel az ezt gyártó cégeknek a kutatáshoz-fejlesztéshez szükséges euró-milliókat nem kell befektetniük, végtermékeik jóval olcsóbbak. Sok esetben anyagi okokból Európán kívül, például a Távol-Keleten, fillérekért gyárttatják le a generikumokat. A generikus gyártók válogathatnak a szerek között, és általában csak a sikeres, és nagy forgalmú gyógyszereket forgalmazzák.

Ez a folyamat önmagában előnyös mind a beteg, mind a társadalombiztosítás számára, mert ilyenkor az originális gyártó is sok esetben kénytelen árat csökkenteni. Generikus gyógyszer forgalomba hozatali engedélyt az unióban akkor kaphat, ha hatóanyag-tartalma és felszívódásának hatékonysága az originális szerével összevethető. Ennek ellenére a betegekben tapasztalható egyedi felszívódási viszonyok miatt az is előfordulhat, hogy az originálisról generikus gyógyszerre átállított betegnél a medicina fajtájától függően vérnyomás-, vércukor-, vérzsír-ingadozást, eltérő hatástartamot tapasztal az orvos.


Becher Péter 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.