Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-28 19:44:00

Zavartalan művészi munkát ígér a kormány

Menthetetlen, ezért megszűnik a Magyar Mozgókép Közalapítvány

Felelőtlen gazdálkodás következtében a kormány döntött az MMKA megszüntetéséről. A közalapítvány feladatait az Andrew Vajna kormánybiztos által kialakított új struktúrában helyezik majd el.

Szabályellenes működésről, költségvetési fedezet nélkül aláírt támogatási szerződésekről, állami támogatások terhére felvett banki hitelekről és 10,6 milliárd forintnyi adósságról számolt be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) az MMKA szerdai alapítói értekezletén - tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A tárca közleménye szerint az értekezletet Gál András Levente, a KIM közigazgatási államtitkára hívta össze, hogy az MMKA társalapítóival ismertesse a kormány elképzeléseit a közalapítvány további működésével kapcsolatban. A megbeszélésen az állami alapító részéről Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, Székács Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Polacsek Csaba, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. főigazgatója vett részt.

"A KEHI-vizsgálat első körben a 2006 és 2010 közötti gazdasági működést tárta fel, melyből kiderült, hogy a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium több évre előre - először 2010-ig, majd 2013-ig - kötött olyan támogatási szerződéseket, amelyeknek nem volt költségvetési fedezete, majd ezek terhére a közalapítvány később összességében milliárdos banki hitel felvételére ösztönözte az általa támogatottnak ítélt produkciókat, így próbálva biztosítani a közalapítvány fedezet nélkül vállalt pénzügyi kötelezettségeit. A KEHI vizsgálat jelenlegi állása szerint több olyan gazdasági döntés született a közalapítványnál, amely bűncselekmény gyanúját veti fel" - közölte a közigazgadási és igazgságügyi tárca.

Mint a közlemény hangsúlyozza, az MMKA adósságállománya a felelőtlen gazdálkodás következtében olyan mértékű, hogy azt nem lehet "konszenzusos úton" konszolidálni, és a magyar állam jelenlegi költségvetésében sincs fedezet az adósság teljes kiváltására.
"Ezért a kormány úgy döntött, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítványt megszünteti, és feladatait a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos által kialakított új struktúrában helyezi el, ezzel biztosítva a fontos feladatok hatékonyabb ellátását. Ez lehetővé teszi az átláthatóbb, a felelősség kérdésében pedig a számonkérhetőbb működési formát. A kormány a meglévő adóssághalmaz kezelését a rendelkezésére álló eszközök felhasználásával optimális módon kívánja megoldani" - olvasható a KIM összegzésében.

A közlemény felidézi, hogy a szerdai megbeszélésen Hammerstein Judit hangsúlyozta: a kormány elkötelezett szándéka, hogy ne hagyja magára a filmes szakmát és biztosítsa a zavartalan művészi munkát. Ennek részeként a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai konzultációsorozatot folytatott le, amely többek között érintette a játékfilmek és koprodukciós filmek gyártását, az animációs, dokumentum-, kísérleti és kisjátékfilmeket, a moziüzemeltetést, a filmterjesztést, illetve a filmklubok helyzetét is. A konzultáció eredményeként a NEFMI problématérképet állított össze, amely alapján elkezdődhet a legégetőbb szakmai kérdések orvoslása.

Gál András Levente együttműködést kért a társalapítóktól az átalakítás hatékony lebonyolításában és ígéretet tett arra, hogy a filmtörvény készülő módosításánál számít a filmes szakma észrevételeire. Az államtitkár tájékoztatta a megbeszélésen résztvevőket, hogy Andrew Vajna május első hetében ismerteti szakmai koncepcióját - zárul a KIM közleménye.


(mti)


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.