Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-28 17:00:00

Összetett program a Fejér megyei gazdaság fellendítésére

Megvalósulhat a magyar céhrendszer?

Fejér megye önkormányzata egyedi programmal támogatja a helyi vállalkozókat és éleszti fel a közösségtudatot. Vargha Tamás elnököt kérdeztük.

– Mikor és hogyan született a Fejér Termék Program ötlete?

– Ősszel, az elnökké választásommal összefüggő programalkotás része volt. Az együvé tartozásnak a gondolata és a közösségformálás szükségessége teremtette meg a program ötletét. A cél, hogy összefogjuk a helyi termékeket, terményeket és azok előállítóit.

– Erre eddig nem volt hazai példa, külföldi annál inkább...

– Vannak országok, ahol a termelők modern céhformába tömörülnek. Például a sajttermelők, olivaolaj-készítők, olivabogyó-termelők szerveznek önmaguknak termelői közösséget, szövetséget, ahol egyrészt közösségben vannak, másrészt minőséget tudnak garantálni. Ez adta a gondolatot, hogy legyen egységes Fejér Termék, hiszen nekünk sokféle terményünk és termékünk van. Most dolgozunk azon a pályázaton, amit ha elnyerünk, megvalósulhat a Fejér Termék Védjegy. Egyelőre csak a logó született meg, mert az önkormányzat nem tudja finanszírozni a hozzá kapcsolódó intézmények munkáját, hiszen ez költséges és nagyon sok feltételnek kell megfelelni. A védjegy már minőséget is garantál, és minden beletartozhat a jövőben, ami Fejér megyében készült. Ennek a pályázatnak része egy mintabolt kialakítása is.

– Mikor valósulhat meg mindez?

– A pályázatról idén ősszel döntenek, és úgy gondolom, fél év munkája után, jövő tavasszal megvalósulhat a védjegy, az összes feltételrendszerével együtt. Addigra létrehozhatjuk a mintaboltot is, aminek a fő gondolata, hogy ha már közösségbe kovácsoltuk a Fejér megyei vállalkozókat, akkor azzal, hogy a termékek a boltok polcain Fejér megyei logóval azonosíthatóak, elősegíthetjük, hogy egyre többen keressék ezeket a termékeket. Legyünk lokálpatrióták, és ha látunk három mézet, vegyük meg a Fejér megyeit! Ezzel bővíthetjük a vásárlók körét, ami előbb-utóbb a vállalkozás növekedéséhez vezet, ami munkahelyteremtést is jelent. Kialakulhat az az egészséges közösségtudat, amit más országokban is látunk.

– Mekkora volt az érdeklődés vállalkozói részről a program, illetve a vásár iránt?

– Ez már a második alkalom. A Megyenap nagyobb szabású rendezvény volt, főképp azért, mert a fehérvárcsurgói park sokkal nagyobb, mint a Megyeháza udvara. Több mint száz kiállító volt, harminc településről. Az érdeklődés nagyobb volt, mint amennyi standot mi biztosítani tudunk

– Ennek ellenére érdekes látni, hogy nem egy üres stand van, legalább öt-hat.

– Ők is érkeznek. Valahol más rendezvényen voltak.

– A környéken nincsenek plakátok, melyek segítenék a tájékozódást vagy hirdetnék a rendezvényt. Érkezésünk előtt találkoztunk egy helyi lakossal, aki szintén a vásárt kereste, de zárva találta a Megyeháza ajtaját, ezért továbbment. Mekkora a marketing-háttere ennek a rendezvénynek?

– A pénzügyi források szűkössége miatt nincsen annyi megállító tábla és molinó a környéken, de azt gondolom, hogy minden fehérvári tudja, hogy hol van a Megyeháza. Van marketing, hirdetünk tévében, újságban, rádióban. A továbbiakat majd meglátjuk, ez az első alkalom, hogy itt a megyeházán tartjuk ezt a programot.

– Várható, hogy havonta, rendszeresen megrendezik a vásárt?

– Mi havonta szeretnénk. Most július, augusztusban nem lesz, mert ez a nyári szünet és a szabadság ideje, de szeptembertől mindenképpen szeretnénk.

– Mennyi látogatót, milyen forgalmat várnak a mai rendezvénytől?

– Nem tudom mi a siker, mi a minimum. Szeretném, ha a nyitva tartás alatt mindig lennének érdeklődők és vásárolnának is. Azután majd meglátjuk. Természetesen meg fogjuk kérdezni a kiállítókat, hogy hogyan értékelik, érdemes volt-e eljönni ide vagy sem.

– Mennyire versenyképesek az árak?

– Azt gondolom, hogy ha egy termelő kijön, versenyképes áron próbál értékesíteni, de egészen más mint egy nagy multi.

– Érkeztek megkeresések más megyéktől, a koncepció átvételét illetően?

– Az egész önkormányzati rendszer változásban van, a cél, hogy a különböző szintű önkormányzatok hatékonyabban, a saját hatáskörükbe tartozó feladatokat lássák el.

– Olvastam, hogy Ön vallásos ember. Több olyan kezdeményezése is van, melyben a keresztény értékek megjelennek. Mennyire érzi meghatározónak a vallást a munkájában?

Az értékrend, a gondolkodásmód, ami a sajátunk, az politikusként kell, hogy befolyásoljon. Ez nem is befolyás, hanem ennek alapján kell dolgozni, élni.

 

Kotulics Mónika


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.