Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-19 13:25:00

„A költségvetési államtitkár bebizonyította alkalmatlanságát a posztra”

Matolcsyéknak nem teszik a Heti Válasz cikke

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében visszautasítja Kopits György, a Költségvetési Tanács volt elnöke kijelentéseit, mondván, "egy hiteltelen ember ne beszéljen hitelességről".

Kopits György a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent interjújában úgy vélte, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek nincs már hitelessége sem belföldön, sem külföldön, ezért Orbán Viktornak meg kell válnia tőle. Kopits György Naszvadi György távozását is szükségesnek nevezte: "a költségvetési államtitkár, aki a múlt rendszerben tanulta mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Erre ékes példa Magyarország 2012-es költségvetése".

A nemzetgazdasági tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Kopits György öt évig volt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, akkor, amikor elkövették a legsúlyosabb hibát, a devizahitelezés elengedését. "Az, hogy ez mekkora terhet jelent a magyar családoknak, vállalkozásoknak, ma már mindenki tudja" - teszik hozzá.

Az NGM szerint "Kopits Györgyöt továbbá személyes felelősség terheli a 2010-es költségvetés meghamisításában, amelyet mint a Költségvetési Tanács elnöke úgy hagyott jóvá, hogy az abban szereplő 3,8 százalékos hiánnyal szemben ténylegesen 7 százalék felett alakult volna az államháztartási hiány, ha azt az Orbán-kormány erélyes intézkedésekkel nem csökkentette volna". "Ezért úgy gondoljuk, hogy egy hiteltelen ember ne beszéljen hitelességről" - áll az NGM közleményében.

Úgy fogalmaznak: "visszautasítjuk továbbá a Naszvadi György államtitkár elleni méltatlan támadást. Naszvadi György és munkatársai kitűnő szakmai munkát végeztek a 2010-es költségvetés konszolidációjában. A 2011-es költségvetés pedig technikai többlet nélkül is 3 százalék alatti hiányt mutat. A 2012-re elfogadott költségvetési hiány pedig az Európai Bizottság által visszaigazoltak szerint is 3 százalék alatti lesz". Az NGM hozzáteszi: "értjük, hogy Kopits György sértődött ember és nagyon szeretne újból a Költségvetési Tanács elnöke lenni, de most, hogy egy kitűnő és hiteles szakember vezeti a Költségvetési Tanácsot, rá már nincs szükség".


mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.