Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-20 09:06:00

Magyarország kilátásait értékelték londoni elemzők

Marad az MNB-kamat a gyengülő növekedési kilátások ellenére

Nem számítanak kamatmódosításra az idei év végéig a londoni elemzők, annak ellenére, hogy egyes előrejelzések szerint jelentősen gyengültek a magyar gazdasági növekedés kilátásai a fő exportpiacok romló teljesítménye miatt.

A Capital Economics, az egyik vezető londoni befektetési és pénzügyi elemző csoport felzárkózó európai közgazdászai pénteki előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén és jövőre is mérsékelt, egyaránt 2 százalék körüli ütemben nő, ami a ház szerint az alapszintű inflációs nyomást is várhatóan féken tartja. A csoport közgazdászainak jelenlegi prognózisa ennek alapján az, hogy az átlagos magyarországi infláció a jövő év egészben 2,5 százalék lesz az cég által 2011-re várt 4 százalékos átlag után.


A Capital Economics a védekező jellegű kamatemelést sem zárja ki


Az elemzők szerint azonban az MNB kamatcsökkentési mozgástere ennek ellenére korlátozott, mivel a döntéshozóknak a jelentős devizaalapú adósságteher miatt „legalább fél szemmel a forintot is figyelniük kell”, amikor meghatározzák a jegybanki kamatszintet. A ház szakértői ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy 2008 júliusa óta a forint 35 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.

A Capital Economics szerint ebben a környezetben az esetleges agresszív kamatcsökkentés a további forintgyengülés kockázatával járna, ami súlyosbítaná a devizaalapú adósságteher okozta problémát. A cég londoni elemzői azt sem zárták ki pénteki prognózisukban, hogy ha a kockázatvállalási hajlam drámai mértékben tovább romlik, az MNB védekező jellegű kamatemelésre kényszerülhet, bár a szakértők szerint a magyar piacot terhelő kockázati prémium most alacsonyabb, mint a 2008-as globális piaci roham idején volt.

A ház a kockázatok mindkét irányú kényes egyensúlyi helyzetét figyelembe véve azt jósolja, hogy a magyar jegybank 2011 végéig nem módosítja 6,00 százalékos alapkamatát. 2012-ben azonban már látnak mozgásteret a pénzügypolitika lazítására, abban az esetben, ha a befektetői kockázatkerülés nem erősödik túl nagy mértékben. Bármi történjék ugyanis, a magyar jegybanki alapkamat még mindig magasabb lesz, mint bárhol máshol a térségben – fejtegették a cég londoni szakértői. A csoport mindezek alapján 2012 első negyedére fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést és így 5,50 százalékra csökkenő jegybanki alapkamatot jósol jelenleg, megjegyezve, hogy ez kevesebb a piac által beárazottnál.


A Morgan Stanley is elemezte a magyar kilátásokat


A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői, miután a cég erőteljesen rontotta a világgazdaság egészére adott növekedési előrejelzését, jelentősen visszavették a magyar gazdaságra szóló növekedési prognózisukat is, nem zárva ki még azt sem, hogy Magyarország ismét a recesszió közelébe kerülhet. Előrejelzésük szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik, az eddig érvényben volt előrejelzésében még 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re, jövőre pedig a cég csak 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár a korábbi 2,0 százalékos prognózis helyett.

A Morgan Stanley szakértői szerint a következő hat hónapban, negyedéves összevetésekben alig lesz növekedés a magyar gazdaságban. A cég e borúlátó előrejelzését azzal indokolja, hogy a jelenlegi külső sokkot megsínyli az export, miközben a hazai kereslet változatlanul nyomott. A devizahitelesek megsegítését célzó kormányprogram kétségtelenül növeli az elkölthető jövedelmi hányadot az idei negyedik negyedévtől, ám a Morgan Stanley szerint kétséges, hogy ezt a többletet a háztartások fogyasztásra költik-e, inkább arra számítanak, hogy megtakarítják.

A cég szerint a várttól elmaradó gazdasági növekedés a társadalmilag legnépszerűtlenebb takarékossági intézkedések elhalasztására késztetheti a magyar kormányt, ezt viszont a piac esetleg nem venné jó néven. Ebben a környezetben a Morgan Stanley szerint az MNB várhatóan a lassabb növekedés és a kedvező inflációs kilátások ellenére sem tudja csökkenteni alapkamatát, mivel jelenleg a magyar jegybank számára a kockázati környezet a kulcsfontosságú változó, és valószínűtlen a kamatcsökkentés egészen addig, amíg az MNB szerint a magyar kockázati felárak ezt nem indokolják.

Az elemzők mindezek alapján 2012-ben is változatlan, 6,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak. Ez egyébként csökkentett kamatvárakozás a cég részéről, mivel a ház korábban egy fél százalékpontos emelést jósolt jövőre, ezt az előrejelzését azonban most ejtette.


A Barclays Capital szerint az MNB a biztonságra játszik


A Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, pénteki előrejelzésében azt jósolta, hogy az MNB nagy valószínűséggel a biztonságra játszik, tekintettel a forintstabilitással kapcsolatos aggodalmaira. A ház szerint az év eleje óta ugyan nőtt a kamatcsökkentés valószínűsége a gyengébb növekedés és a vártnál gyorsabban csökkenő infláció miatt. A Barclays Capital elemzői szerint azonban az MNB úgy látja, hogy a kamatcsökkentéssel elérhető növekedési nyereség és az esetleges enyhítéssel járó forintárfolyam-kilengések kockázati mérlege egyelőre a kamattartás mellett szól. A cég távlati előrejelzésében azonban 2012 második negyedére szerepel egy fél százalékpontos csökkentés.

  

mti

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.