Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-29 16:14:00

Már tíz halálos áldozata van a járványnak

Magyarországra is kerülhetett szennyezett uborka

Az EU élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszere vasárnap reggel értesítette Magyarországot, hogy hazánkba is érkezhetett a fertőzött zöldségekből.

"Az uborkákat a Country Life s.r.o., Nenacovice, Beroun társaságnak szállították. A németek szerint szállítottak még Magyarországra, Ausztriába és Luxemburgba is. Csehországban eddig nem jelentettek egyetlen fertőzést sem" - jelentette be Michal Spácil, az SPZI figyelmeztető rendszer szóvivője. (Tilos a nyers zöldség fogyasztása: tombol a járvány)


Életveszélyes biouborkák

Az SPZI vasárnap ellenőrzést tartott a Country Life társaság raktáraiban. Az ellenőrök szerint az uborkák egy része már piacra került. "A cseh piacra akár 120 darab uborka is kerülhetett" - pontosította az éjjeli közlést vasárnap délelőtt a szóvivő. Egy részük a Country Life üzleteibe, másik részük pedig más üzletekbe jutott. Az említett biouborkák árusítását azonnal megtiltották.

A Country Life kedden és csütörtökön kapott egy-egy szállítmányt a fertőzésgyanús uborkákból. Az első szállítmányban 120 uborka volt, amely már az üzletekbe került. A második szállítmány 96 uborkát tartalmazott, ezek azonban még raktáron vannak.


Magyarországon is vizsgálják a zöldségeket

Az Országos Epidemiológiai Központban mostanáig öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vonatkozóan, de ezek mind negatívak lettek - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos.

Az uborkabotránnyal kapcsolatos első hazai vizsgálati eredmények a jövő hét első felében várhatók - tájékoztatott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese. Jordán László elmondta: rendkívüli vizsgálatot rendelt el a növény- és talajvédelmi igazgatóságoknak, mivel az MGSZH kiemelten kezeli a spanyol eredetű zöldségek vizsgálatát.

Ennek megfelelően az ellenőrök már pénteken délután megkezdték a vizsgálatokat és egész hétvégén folyamatosan dolgoznak. A szakértők eddig mintegy 80 mintát gyűjtöttek össze a spanyol eredetű zöldségfélékből, hogy tüzetesen megvizsgálják azokat.


r vizsgálják a szállítmányokat

Az MTI azért kért tájékoztatást a szakembertől, mert a hírek szerint egy csehországi közvetítőcégen keresztül Németországból Magyarországra is kerülhetett a Spanyolországból származó, kólibaktériummal szennyezett uborkából.

Az MGSZH megkapta annak a két cégnek a nevét, amelyek a szennyezett uborkát behozhatták az országba. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek már ott vannak a szóban forgó vállalkozásoknál, hogy lefolytassák a vizsgálatokat, és felderítsék, hogy az árut hová szállították - közölte Jordán László.

Németországban már tíz halálos áldozata van a hasmenésjárványnak. A német hatóságoknak még mindig nem sikerült egyértelműen bizonyítaniuk, hogy a mintegy két hete tartó és minden korábbinál gyorsabban terjedő fertőzést Spanyolországból importált uborka okozta.


forrás: hirado.hu


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.