Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-05 17:06:00

Európa borúlátó

Magyarországon a legalacsonyabb a bizalmi index

Magyarországon a legalacsonyabb a fogyasztói bizalmi index, a Nielsen piackutató vállalat szeptemberben végzett 56 országot átfogó felmérése szerint; előttünk foglal helyet Portugália, Románia, sőt Görögország is.

A Nielsen Holding szerint a magyar mutató most 6 százalékponttal alacsonyabb, mint a második negyedévben. Az előző, májusi felmérésnél 43 ponttal megelőztük Portugáliát és az akkor sereghajtó Görögországot – adta közre az MTI. Az indexet a fogyasztók személyes pénzügyi, a munkahelyi kilátásokra vonatkozó véleménye, valamint aszerint számítják, hogy a jelenlegi helyzet mennyire kedvez a vásárlásoknak.

A minimális 0 és 200 pont közé kerülhet az index. Ahol 100 fölött van, ott optimista a fogyasztói közhangulat, míg 100 alatt inkább pesszimista. A legnagyobb, 121-es pontszámmal India a listavezető, Szaúd-Arábia (120), Indonézia (114), a Fülöp-szigetek és Brazília (112-112), továbbá Thaiföld (109) előtt. Az európai országok közül Norvégiában a legmagasabb a fogyasztói bizalmi index (101). Utána következik Svájc (99), Ausztria (96), Svédország, Hollandia (90-90) és Oroszország (89).

A leginkább borúlátó országok közé viszonylag sok európai tartozik. A hitelválság fenyegetése és a pénzpiacok hektikus ingadozása csökkenti a fogyasztók bizalmát. Emiatt az index jó néhány országban az európai 74-es átlag alatt maradt. Egyes országokban a mutató két számjeggyel esett vissza egyik negyedévről a másikra. Ez a legnagyobb mértékű Franciaországban, ahol a szeptemberi, 56 pontos index 13-mal kisebb, mint májusban volt.

 

-mi-/mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.