Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-04 10:00:00

A hazai kórházak tehetetlenek lennének

Magyarország nem készült fel az új járványra

Miközben a hazai járványügyi szakemberek felkészültsége nagyon jó, a németországihoz hasonló, tömeges fertőzést az itthoni kórházakban nem tudnák kezelni. Az intézmények nincsenek felkészülve egy igazi járványra.

Jelenleg Spanyolországot tartják infektológiai szempontból a világ legfejlettebb országának, ezért érdekes tény, hogy a szakemberek a rejtélyes hasmenéses járványt okozó baktériumot éppen Spanyolországból származtatják. A hazai kórházak azonban nem tudnának megoldani egy több ezer fekvőbeteget érintő járványt. A mindennapi.hu megtudta: jelenleg számos olyan kórház van az országban, amelyben nincs infektológus szakorvos, aki – elvileg – koordinálni tudna egy tömeges fertőzéssel kapcsolatos ellátást az adott intézményben.
 

Kevés az infektológus

A járványügyet mindig is egyfajta mostohagyerekként kezelték a hazai egészségügyben. A legfrissebb adatok szerint több száz infektológus szakorvos hiányzik a rendszerből. A problémát ezúttal nem a mostanság oly gyakran hallható elvándorlás okozza, hanem az érdeklődés hiánya. Mint azt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője portálunknak korábban elmondta: ugyan messze földön ismert és elismert a magyar infektológiai szakképzés, az orvostanhallgatók többsége kötelező rossznak tartja ezt a tudást, így kevesen választják specializációként a fertőző betegek ellátására szakosodott belgyógyászati ágat.

Noha az úgynevezett kórházi minimumfeltételek között szerepel infektológus alkalmazása, az intézmények döntő többségénél mind a vezetők, mind az ÁNTSZ-ellenőrök megelégednek azzal, hogy szükség esetén lehetőség van konzíliumra külsős szakemberek bevonásával. Egy tömeges járvány esetére jelenleg nincs útmutató.
 


 

Németországban terjed

A fertőzés csütörtök délutánig 17 halálos áldozatot követelt Németországban. A Robert Koch országos járványügyi intézet mostanáig mintegy 2500 fertőzött vagy fertőzésgyanús személyt regisztrált. Az áldozatok többsége nő (15). Az észak-németországi kórházakban minden ágyon beteg fekszik, miközben a járvány újabb és újabb arcát mutatja. Az északi Schleswig-Holstein tartományban az orvosok közölték: egyre több az olyan beteg, akinek nincs vagy alig van hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között emlékezet- és beszédzavarral, görcsös vagy epilepsziás rohamokkal küszködik. Az orvosok szerint a betegek jelentős része apátiába süllyedt, mert nem érti, mi történt, és nem látja, van-e esély a gyógyulásra.

Június 2-án, csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozatban szögezte le, hogy a kólibaktérium egy korábban nem ismert, új törzse a felelős a súlyos hasmenésjárvány kirobbanásáért, de több mint két héttel a hasmenésjárvány kitörése után a hatóságok egy tapodtat sem jutottak előre annak kiderítésében, hogy mi terjeszti a fertőzést okozó, különleges EHEC-bélbaktériumot. A Robert Koch Intézetben mindent elkövetnek a baktériumhordozó felkutatásáért, a kétkedő vélemények szerint azonban az illetékesek képtelenek lesznek a fertőzés forrásának az azonosítására.
 

Az orvosságra még várni kell

Paller Judit országos tiszti főorvos a mindennapi.hu-nak elmondta: a baktérium felbukkanásával szinte egy időben megkezdték az ellenszer kifejlesztését, ám az orvosságra még várni kell, hiszen egy teljesen újszerű kórokozó bukkant fel, amellyel szemben a bevált antibiotikumok hatástalanok. Jóllehet, korábban azt feltételezték, hogy a járványért felelős szuperbaktérium létrejöttéért közvetve a mértéktelen antibiotikum-fogyasztás okolható, mára kiderült a rezisztensség oka: a mutáns baktérium által termelt toxin hatástalanítja az antibiotikumokat.

Magyarországon csütörtök estig nem bukkant fel a németországihoz hasonló eset, az eddig vizsgált minták nem tartalmazták az EHEC-baktériumot. A helyzet azonban bármikor változhat, mivel a kórokozó emberről emberre is terjed, így csak remélhetjük, hogy minket elkerül Európa egyik legnagyobb járványa.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.