Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-29 10:10:00

Már nemcsak a doberdói áldozatokra emlékeznek

Magyar Hősök Napja: kevesen tudják, mi az

Csak az összetartozás és egymás méltóságának tisztelete hozhat nyugodt és békés jövőt Magyarország számára - emelte ki Tőkés László és Lomnici Zoltán a magyar hősök emléknapja alkalmából.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke közös megemlékezésében azt írta: e napon közösen hajtanak fejet a hősi halottak emléke előtt, és különös tisztelettel gondolnak az első világháborúban elhunyt 600 ezer magyar katonára, köztük a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred Doberdó térségében elesett hőseire.

Mint felidézték, az Olasz Királyság 1915. május 23-án hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának, majd néhány héten belül támadást intézett a közös határ ellen, és a két évig tartó véres küzdelemben százezer magyar honvéd lelte halálát. A legtöbb áldozatot a nagyváradi, a szegedi és a székesfehérvári ezredek szenvedték el, együtt a pozsonyi, a karánsebesi és az újvidéki ezredekkel.

Az Emberi Méltóság Tanácsa - amelynek tagja Tőkés László is - fontos célkitűzésének tartja, hogy a nemzeti méltóság programja keretében emlékeztessen azokra a hősökre, akik életüket áldozták a hazáért, akik többségükben jeltelen sírokban nyugszanak, és akiknek sírhantjára ma már senki nem visz virágot. "Sok százezer magyar család fájdalommal emlékezik egykori hozzátartozóira, akiknek hősi üzenete a ma élők számára az, hogy csak az összetartás és egymás méltóságának tisztelete hozhat nyugodt és békés jövőt Magyarország számára" - zárul a dokumentum.

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt. Ennek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért. Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta áldozatot hoztak a hazáért - az 1956-os forradalom idején is.
 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.