Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-29 10:29:00

Átlag alatti lakhatási körülmények

Magyar átok: miért vagyunk szomorúak?

Az OECD legfrissebb felmérése szerint a tagországok közül a magyarok a legszomorúbbak. A kutatás szerint a magyaroknak csupán az ötöde elégedett az életével, míg a többi országban a lakosság kétharmada.

Az állandó háborús viszonyok közt élő izraeliek, vagy a hideg és sötét északi országokban élők 20 hellyel megelőznek minket - írja a hirado.hu.

A politikai intézményekben is Magyarországon bíznak a legkevesebben. Az oktatás terén azonban jól teljesít az ország, és az elsők között van a légszennyezettség csökkentésében is. Síklaki István szociálpszichológus szerint a magyarokra jellemző pesszimizmus fő oka, hogy a magyar társadalom hatalmas várakozásokkal tekintett a rendszerváltásra, és ehhez képest óriási csalódásként éli meg az elmúlt 20 évet.
 

Mindig úgy éljük át, hogy nekünk megvan a lehetőségünk, itt van a kezünkben, csak valakik mindig ellopják, elcsalják, elhazudják, elárulnak bennünket, tehát van egy ilyen önámítás, hogy a gonosz elveszi tőlünk ami tulajdonképpen itt volna a kezünkben, és ez még inkább rossz közérzethez vezet – magyarázza a szociálpszichológus.

Ugyanakkor nem csak a közérzete rossz a magyaroknak. Vannak olyan mutatók, amelyek alapján szintán hátra sorolja Magyarországot a nemzetközi szervezet. Ilyen például, hogy az OECD-átlagtól nagyban eltér a lakhatási körülménye is a magyaroknak. A lakóhelyek több, mint 7 százalékában nincs wc, ez a többi országban mindössze 2,8 százalék. A felmérés szerint az oktatás az a terület, ahol jól teljesítenek a magyarok. A fiatalok és a teljes lakosság körében is több embernek van legalább középfokú végzettsége, mint az OECD-átlag.


forrás: hirado.hu

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.