Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-20 19:10:00

Az MSZP szerint mindenki mondjon le

Lázár bocsánatkérése nem elég: a fejét akarják

Nyilvánosságra hozta a teljes hangfelvételt, melyen a botrányos kijelentés hallható, és bocsánatot kért Hódmezővásárhely polgármestere. Az ellenzék mégis követeli távozását, az MSZP szerint Orbán is mondjon le.

Minden mondatért, minden szóért, minden félreértelmezhető kijelentésért vállalni kell a felelősséget akkor is, ha hosszú évekkel ezelőtt és más szövegkörnyezetben hangzott el. Ezért szeretnék elnézést kérni Magyarországtól a félreértelmezhető és félreértett mondataim miatt. Szeretnék bocsánatot kérni azoktól, akik a félreérthető fogalmazás miatt úgy érzik, hogy őket megbántottam - közölte Lázár János szombati sajtótájékoztatóján.

Orbán is monnnyon le?

Mint ismert, a kuruc.info fasiszta hírportálon megjelent néhány mondat Lázár egy 2008-as beszédéből, melyben úgy tűnik, a tehetős polgármester a szegényekre nézve megalázó kijelentést tesz. A politika világában bombaként robbant a hír, a teljes balliberális sajtó lesújtó és felháborodott cikkeket közölt, a facebook-on tüntetés szerveződött. Azonban Lázár délután nyilvánosságra hozta a teljes beszédet, amelyből a mondatait kiragadták, és ebbből kitűnik: külön hangoztatja, hogy nem a kisembereket, inkább a munkakerülőket szólja meg, valóban félreérthető módon, amiért elnézést kért.

Az MSZP azonban nem kér a bocsánatkérésből, és az LMP, valamint a Jobbik sem bocsát meg. Az ellenzéki pártok az MSZP-től az újnáci eszméket hangoztató Jobbikig egységbe tömörültek, hogy politikai támadást intézhessenek Lázár ellen. Az MSZP szerint nemcsak Lázárnak, hanem Schmitt Pálnak és Orbán Viktornak is le kell mondania az incidens miatt.

A teljes beszéd:

"Ugye Gyurcsány Ferenc havonta olyan húszmilliónyi osztalékot vesz föl adózott formában jelzem, tehát ott azért van jövedelem, ennyi után fizetnek legalábbis adót. Persze úgy könnyű, ha valaki olcsóbban kap áramot, ugye. Olyan miniszterelnöke van az országnak, aki az emberek zsebéből kiveszi a pénzt gátlástalanul és van bőr a pofáján a saját cégének olcsóbb áramot vetetni. Ez egészen megdöbbentő, szóval ez a mélypont. Ezért ez szóval azt gondolom Európában talán talán a fekete Ghanában van olyan miniszterelnök, akinek van bőr a pofáján, hogy megsarcolja magyar vállalkozásokat, de az Ő vállalkozása olcsóbban veszi az áramot. Ez egészen megdöbbentő, egészen megdöbbentő. 

No most, éppen ezért azt javaslom, hogy ezekkel foglalkozni kell. Tőlem az MTI kénytelen volt bocsánatot kérni, mert a listában nem vagyok benne. Aztán a HVG is csinált egy összeállítást és a parlamenti képviselők között is a szerény középsorban tartozom a keresményemmel. Ott a vagyon értékelése nem zajlott, de én azt gondolom, hogy ez nem szégyellnivaló dolog, én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen, én abba a miliőbe nőttem föl, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani, annak annyi az élete.

Ez az én véleményem egyébként, tehát én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. Hogy ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselőtestületben. Nagy baj lenne, ha olyan képviselők ülnének, akiknek semmijük nincsen, ezt kell mondjam. Ez helytelen lenne, teszem hozzá, de a jövedelem nyilatkozatok alapján, mint hogy ha érdekes dolgok derülnének ki. Na most még annyit hadd mondjak el Önöknek, hogy ugye én bugyuta módon a nagy átláthatóság jegyében nyilvánosságra hoztam a feleségem vagyon bevallását és a fiam bevallását és az előbb már említettem Önöknek, hogy volt akinek a kampányában ezt fölhasználták, kiszámolták, átváltották az euro betétet, átváltották a svájci betétet, mije van a gyereknek, azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy húsz év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, hogy ha a kamat és a forint árfolyam az jól alakul a következő években. Lesz valami alapbázis megtakarítás, úgy hogy ha másra nem, erre jó volt, de hát az Önök vagyoni viszonyait is nyomni fogják szórólapon.

Én ezt nem tartom egészen jó dolognak, de hát tudják, tokaji szőlővel, mindennel lehet manipulálni a közvéleményt, ez egy helyi kísérlet volt, én azért tartottam ezt fontosnak, mert mindenről beszélni kell és beszélni is fogunk erről, ez a legjobb ötlet ma, hogy ki mennyi adót fizet Hódmezővásárhely városának például, fizet-e egyáltalán adót, mióta fizet adót, mennyi építményadót fizetett korábban, most mennyi építményadót fizet, miért tiltakozott az építményadó rendelete ellen? Gondolom mindenkinek lesz annyi személyes bátorsága, hogy elmondja, hogy ő korábban a 2-300 négyzetméter után mennyi adót fizetett, mennyi adót fizetett a 70 négyzetméter után más és akkor lesz összehasonlítás, hogy miért is tiltakozunk annyira az építményadó ellen. Remélem, hogy mindenkiben megjön a bátorság, rákapnak az ízére, hogy nyilvánosságra hozzanak minden adatot. Ez szerintem egy egészen fontos dolog."

-mi 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.