Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-09 19:00:00

Valóságshow-k, amelyeknek semmi közük a valósághoz

Lányát ajánlgatja az anya a műsorban

Jópofa rétegműsornak indult másfél évtizede Hollandiában, mára alfajai elárasztották a képernyőt, és a helyzet durvul.

Az ötlet, mely szerint a külvilágtól teljesen elzárt, kamerákkal felszerelt házban élnek idegen emberek, 1997-ben született, s végül a Big Brother nevet kapta. Azóta számtalan válfaja került képernyőre a világban (Magyarországon is több fut jelenleg, kettő a két legnagyobb kereskedelmi csatornán), s a nézőket egyre durvább kínálattal próbálják a képernyő elé szoktatni.


Elsöprő siker és erkölcsi bukás lett az ötletből

A show alapötlete John de Mol fejében fogalmazódott meg az Endemol nevű cég 1997 szeptemberében lebonyolított nagyszabású gyűlésén. Még abban az évben elkezdtek agyalni a műsorszerkezeten. Munkanévként a „de Gouden Kooi”-t (Az Aranybörtön) adták neki. Végül megtalálták az ideális címet, amit George Orwell 1948-as regénye, az 1984 ihletett. Az első Big Brothert 1999-ben láthatta a holland közönség a Veronica TV-n. Az elsöprő siker után egész Európában, majd a tengerentúlon is hódítani kezdett a formátum.

Mára azonban semmissé vált az alapötlet, amely szerint az együttélés konfliktusokat generál: ma már a szerkesztők generálják a viszályokat, s próbálják egymás karjába terelni a szereplőket. Ha két résztvevő jóban lesz, megpróbálják őket mesterségesen összeugrasztani, az egymás iránt vonzódókat pedig más karjába taszítani. Rengeteg az öncélú szex a képernyőn. Persze mondhatják erre, hogy nem kötelező nézni, ott a távkapcsoló, mindenkinek joga van a szabad műsorválasztáshoz.

Ettől függetlenülaz átlagos magyar háztartások jelentős százalékában főműsoridőben a két nagy kereskedelmi csatorna egyike megy. A válság sújtotta szülők elfoglaltak, a kevesebb figyelmet kapó gyerekek jobb híján nézik a show-t, amely neve alapján a valóságról szól. A gyerek joggal hiheti, hogy amit a televízióban lát, az jó. Önkéntelenül is másolni kezdi az ott látható  hölgyek-urak viselkedését. Minderre az iskolában is megerősítést kap, hiszen a többiek is a „nagy show-t” nézik, idézik a szereplők mondásait, majmolják gesztusaikat. A vírus terjed. Úgy tűnik, nincs ellenszer! Pedig van: a szülők felelőssége, hogy élnek-e ezzel.

A legújabb magyar verzió néhány hete fut: az alapkoncepció minden eddiginél durvább. Az már szinte felfoghatatlan, hogy egy anya miként képes azért drukkolni, hogy a lányát kamerák és országos figyelem közepette tegye magáévá egy néhány hete még ismeretlen fiatalember. A kislány továbbjutása innentől persze garantált, a mama lélekben tán már el is költötte a milliókat. De vajon ha vége az őrületnek, akkor is ennyire elégedett lesz?

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.