Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-09 16:00:00

Eddig 500 médiamunkásnak rakták ki a szűrért

Közmédia: szerveződik a jövő heti tüntetés

Racionalizálás, gazdasági helyzet. Ezekkel a kulcsszavakkal mondtak fel több száz közmédia dolgozónak.

A közmédia dolgozói formanyomtatványon kapják meg a kirúgásukról szóló előzetes értesítést. Ugyanakor sokan aggódnak amiatt, hogy a személyre szabott indoklás teljes egészében hiányzik; racionalizálás és a rossz gazdasági helyzet– ezek szerepelnek indokként az elbocsátó üzeneteken. Sok menesztett dolgozó követelt személyesen is a magyarázatot, de nem kaptak választ a miértekre.- írja a nol.hu.

A lap által megszólaltatott alkotmányjogász, Kolláth György szerint csoportos leépítésnél mindenkinél ugyanazt az okot jelölheti meg az elbocsátó. Csak abban az esetben lehet a felmondást megtámadni, ha bizonyítani lehet annak valótlanságát– tette hozzá. Az is bíróságra mehet, aki bizonyítani tudja, hogy helyét egy politikailag megbízhatóbb vagy fiatalabb kolléga tölti be a továbbiakban. Kolláth szerint érdemes az EU alapjogi chartájára hivatkozva valamelyik uniós szervhez petíciót benyújtani.- írja a nol.hu.


Nincs tovább

Csarháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője a közleményében leszögezte: a megújítást az érdekképviseletekkel közösen szeretnék megvalósítani. A szóvivő az együttműködéssel összefüggésben felidézte: az MTVA ideiglenes üzemi tanácsával megállapodást írtak alá a csoportos létszámleépítés körülményeiről. Elmondta: hetekkel ezelőtt megkérték a közmédiumokban működő 13 szakszervezettől azoknak a névsorát, akik a csoportos leépítés szempontjából védettek, a szakszervezetek vezető tisztségviselői, vagy korábban azok voltak.

A 13 szakszervezetből 11 válaszolt az MTVA kérésére, és adta meg a védettek névsorát. Hozzátette: szintén védettek az üzemi tanácsok tagjai, a két csoport összesen együtt hozzávetőlegesen 150 főt tesz ki. Ebből a 150 főből 30-an, az érdek-képviseleti vezetők egyötöde érintett a csoportos létszámleépítésben - közölte a szóvivő. Hozzáfűzte: a napokban azt kérték a szakszervezetektől, járuljanak hozzá, hogy ennek a 30 főnek előzetes értesítőt adhassanak át, és várják az érdekvédelmi szervezetek válaszait.


Nem ússzák meg sérülések nélkül

Az MTVA júliusi SZMSZ-módosítás mintegy 2100 munkavállaló munkakörét és szervezetben elfoglalt helyét érinti. Közülük 550 főnek, egynegyedüknek előzetes értesítést adnak át arról, hogy leghamarabb 30 nap múlva fel kívánják bontani a munkaszerződésüket. A 2100 munkavállaló háromnegyedének azonban azt ajánlották, hogy folytassa munkáját a közmédiában. Döntő többségük, szinte mindegyikük el is fogadta ajánlatunkat - írta közleményében a szóvivő.


Szolidaritási mozgalom, tüntetések

Szakszervezetek, civilek is nemtetszésüket fejezték ki a közmédia leépítései miatt.Tüntetéseket szerveznek, a MÚOSZ pedig jogi segítségnyújtással áll ki az elbocsátottak mellett. A közszolgálati médiáért, a tömeges elbocsátások ellen tüntetnek a közmédiában dolgozók érdekeit képviselő szakszervezetek. A Facebook-on szerveződő eseményt Nagy Navarro Balázs, a Közszolgálati Szakszervezetek Tanácsának elnöke hirdette meg. A jövő héten esedékes demonstráció helyszínéről ésidőpontjáról a későbbiekben tájékoztatnak.– írja a nol.hu.

A Facebookon vállal szolidaritást az a 4000 főt számláló csoport is, amely a leépítések szerdai megkezdése után alakult. A tiltakozó szakszervezetek vezetői is retteghetnek: eddig három rádiós szakszervezet vezetőjét próbálta meg elmozdítani a munkáltató Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap.– írja a nol.hu


A Der Standard a közmédiás leépítésekről

A közszolgálati médiában zajló leépítésekről közölt cikket a Der Standard című liberális osztrák napilap szombati számában. Az értékelő elemekkel vegyes tudósítás bevezetőjében a szerző "példátlan tisztogatóakciónak" nevezte a leépítéseket. A "már gúzsba kötött magyar állami médiában megkezdődött a régen bejelentett nagymértékű leépítés, vélhetően az utolsó kritikus újságírók is elveszthetik az állásukat" - fogalmazott Kathrin Lauer tudósító. Felidézte, hogy az MTVA közlése szerint 550 riporter, szerkesztő és technikus munkaszerződését szüntetik meg.
Az MTVA "mindenkit bíróság elé idézéssel fenyegetett, aki az eljárásnak politikai indítékot tulajdonít" - írta a lap, hozzátéve, hogy ősszel további ezerfős leépítés várható.

Noha vannak komolyan veendő hangok a szakmában, amelyek szerint az állami médiára ráférne egy reform, nem úgy néz ki, mintha az MTVA számára az újságírói minőség számítana - vélekedett a Der Standard szerzője. "Elbocsátanak sok fiatal, tehetséges riportert, de olyan régi sztárokat is, mint Benda László, aki stílust adott a külpolitikai televíziózásnak és ezért több díjat is kapott" - írta.

A cikk beszámolt arról, hogy az MTVA közlése szerint előzőleg megegyeztek a szakszervezetekkel. Felidézte, hogy a szakszervezet felelőtlennek nevezi a leépítést, véleményük szerint az veszélyezteti a közmédia törvényi feladatának ellátását, miközben az új programszerkezetet és üzleti terveket "titokban tartják".

 

–mi, nol.hu, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.