Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-28 07:37:00

Vonzó kórházigazgatói székek

Kórházösszevonás: még időt kérnek a döntéshozók

Továbbra is bizonytalan a fővárosi fenntartású kórházak sorsa, jóllehet az eredeti tervek szerint már meg kellett volna kezdeni összevonásukat. A halogatás oka még titok, amiről a döntéshozók még hallgatnak.

Sajtóértesülések szerint Tarlós István főpolgármester kérésének tett eleget a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi bizottsága, amikor – a tervekkel ellentétben – nem hallgatta meg a budapesti kórházak vezetőinek beszámolóját az elmúlt két évben végzett gazdálkodásuk kapcsán. Meghallgattak viszont négy kórház főigazgatói posztjának pályázóit, a pozíciókra február vége óta várják az aspiránsokat.


Zsíros posztok

A legélesebb harc a két mintaintézmény, az Uzsoki utcai és a Szent Imre kórház főigazgatói posztjának elnyeréséért várható. Mindkét pályázatra a jelenlegi intézményvezetők is leadták jelentkezésüket – tudta meg a Mindennapi.hu. Információink szerint a Szent Imre kórházat több mint egy évtizede vezető László Imrét „lecserélik”, az Uzsoki vezetője, Golub Iván viszont tovább irányíthatja az intézményt. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és a Központi Stomatológiai Intézet élére meg kell ismételni a kiírást.

A főpolgármester által kezdeményezett fegyelmi eljárások ügyében semmit sem kommunikáltak, jóllehet a városvezető azonnali intézkedésről beszélt a Szent János, a Bajcsy és a Heim Pál Kórház vezetésével összefüggésben. A kérdőre vont főigazgatók változatlanul végzik a munkájukat, egyikük sem kapott tájékoztatást eddig a fővárostól.


Gazdát nekik!

A Mindennapi úgy tudja, a budapesti kórházösszevonás kezdeti lendülete mára igencsak alábbhagyott. Portálunk sem a fővárostól, sem az egészségügyért felelős államtitkárság illetékesétől nem kapott választ az egészségügyi ellátórendszer átalakítását firtató kérdésekre. Csak annyit mondtak, erről egyelőre korai beszélni. A hallgatás hátterében vélhetően az áll, hogy a súlyos adósságspirálban vergődő kórházak igazán senkinek nem kellenek. Noha a Semmelweis-tervben radikális központosítás szerepel, úgy tűnik, a fővárosban nem lesz egyszerű közös fedél alá terelni az intézményeket.

Tarlós István korábban abban bízott, hogy az állam visszaveszi a kórházakat, vagyis a későbbiekben nem a fővárosi büdzséből kell állni az intézmények adósságrendezését és a működési költségeit. Ezzel magyarázható az a fordulat, hogy míg a választási kampányában a holdingba szervezés szükségességét hangsúlyozta, az ezt megvalósítani kívánó Pesti Imrével, majd a főpolgármester-helyettesi poszton őt váltó Szentes Tamással konfliktusokba keveredett.


Az adatokon dolgoznak

Minden jel szerint a főpolgármester a napokban puhította a véleményét, az egyik tévés interjúban már azt sem zárta ki, hogy ha a kormány mégsem vinné a kórházakat, akkor mégis a közgyűlés elé terjesztik a holding-terveket.

A szakállamtitkár kabinetfőnöke a Mindennapi.hu érdeklődését korainak tartotta. Beneda Attila azt mondta: még nincs döntés a kórházak sorsáról. Igyekeztünk megtudni, vajon mit mutat az a most végzett leltár, amely az intézmények személyi és tárgyi feltételeit mérte fel. Kérdésünkre a kabinetfőnök szűkszavúan csak annyit felelt: most dolgozzák fel a beérkezett adatokat. A kórházak sorsa így vagy úgy, de néhány héten belül eldől.


Szigeti Ildikó 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.