Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-14 18:09:00

A szociológus és a pszichológus is karikázik

Kiskorúak ellen vétkeznek a kereskedelmi tévék

A médiaszolgáltatók által elkövetett csaknem minden harmadik szabályszegés kiskorúak védelmével kapcsolatos. A médiahatóság segít a bizonytalan csatornáknak.

A médiatörvény ugyan januári hatállyal vezette be a 6-os korhatár-kategóriát, de az ezt jelölő karikával nem, vagy csak nagyon ritkán találkozni. A Médiatanács számára a médiatörvény lehetővé teszi, hogy a kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezésekkel kapcsolatban ajánlást dolgozzon ki, most a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete bevonásával elkészült dokumentum egyfajta segédlet, útmutató lesz a médiaszolgáltatóknak, hogy a törvény rendelkezéseit jogkövető módon alkalmazhassák.


Még javasolnának is

Mint azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) megtudtuk, a hatóság nemcsak korlátozni akar, de javasolni is szeretne. Úgynevezett gyerekbarát piktogramot kíván bevezetni, amelynek megjelenési formájáról akár maguk a gyerekek is dönthetnek. Egy-egy műsorszám kapcsán egyébként maga a médiaszolgáltató dönti el, hogy milyen korhatár karikát szerepeltessen a képernyő jobb alsó sarkában – közölte portálunkkal az NMHH sajtóosztálya. Megjegyezték azt is, hogy a médiatörvénynek van egy új rendelkezése, amely lehetővé teszi, hogy a médiaszolgáltató kérelmére – igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében – a Médiatanács a műsorszám kategóriába sorolásáról hatósági határozatot hozzon. Ezzel az előzetes segítséggel a szolgáltatók elkerülhetik helytelen besorolást, így az esetleges szankciókat is.

Az eddigi gyakorlat alapján a műsorszámok korhatár besorolásához a médiaszolgáltatók jellemzően nem kérik ki a szakértők véleményét. A Médiahatóság szolgáltatásában azonban ez is benne foglaltatik. Nem úgy a Médiatanács határozatainál, a problémásnak tűnő tartalmak kapcsán ugyanis a hatóság minden esetben egyeztet a szakértőkkel. Ilyenkor műsorelemző szociológus és pszichológusok, és sokszor felkért külső szakértők határozzák meg egy-egy műsorszám helyes besorolását.


A kiskorúak szenvedik el a legtöbbet

Az egyik leggyakoribb törvénysértés a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályok megsértése. Tavaly például a normaszegések 30 százaléka volt ilyen. Ezekben az esetekben a műsorok helytelen besorolása, korábbi, rossz időpontban történő közzététele, a műsor-előzetesek rossz időpontban való vetítése miatt büntette a Médiatanács a szolgáltatókat. Számos olyan műsor volt, amelyik tartalma miatt nem lett volna vetíthető olyan időpontban, amikor kiskorúak is láthatták.

A kiskorúak védelmével kapcsolatos rendelkezések megsértése miatt a legnagyobb büntetést legutóbb az RTL Klub Való Világ és Neked Való műsorai kapták két alkalommal. A műsort és annak beharangozóját is korábbi korhatársávban vetítették, amikor azokat még nem lehetett volna leadni, hiszen a témája és tartalma miatt a kisebb korosztályok is nézhették, a műsort 16-os kategóriába kellett volna sorolni, és este 9 után lehetett volna vetíteni. Összesen 130 millió forintos büntetést kapott a csatorna, 38 alkalommal sértette a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat, és 141 alkalommal nem megfelelő időpontban tette közzé a műsor-előzetest. Ugyanezért kapott 88 milliós büntetést a januári műsorai miatt is.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.