Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-21 14:20:00

WHO: áldozatokat szed a kíméletlen mohóság

Kilakotatások: öngyilkosság-hullámot indít a tragédia?

Válság és öngyilkosság: egy újpesti férfi felgyújtotta lakását, majd kiugrott a nyolcadikról, mert nem tudott szembenézni a kilakoltatással kapcsolatos megaláztatással. A WHO öngyilkosság-hullámot prognosztizál.

Kiugrott a nyolcadik emeleti lakása ablakából, miután felgyújtotta otthonát egy budapesti férfi ma délelőtt. A IV. kerületi, Berda József utca egyik tízemeletes házában élő férfi azért szánta el magát a tragikus döntésre, mert ki akarták lakoltatni – nyilatkozta Mucsi Nóra, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese. Megtudtuk: a kilakoltatott férfit súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Szeméttel hordta tele a tízemeletes lakóépületben lévő lakásának egyik helyiségét az elkeseredett áldozat, a máglyát akkor gyújtotta meg, amikor ma megérkezett egy végrehajtó és három járőr. Csámpai Attila, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: a rendőrök porral oltóval ugyan megfékezték a lángokat, ám a férfi ismét meggyújtotta a hulladékot, amit a rendőrök már nem tudtak eloltani, sőt mindhármuk füstmérgezést szenvedett. A férfi ezt követően ugrott ki a nyolcadikról. Végül a tűzoltók segítségére volt szükség, egy szoba teljesen kiégett. Megtudtuk, hogy a negyvenes férfi egyedül élt az ingatlanban.

A helyi önkormányzatok kezdeményezték az eljárást az elmúlt napok kilakoltatási ügyeinél, nyilatkozta Krejniker Miklós, a végrehajtói kamara elnöke. Az eddig lebonyolított ügyeknél helyhatóságok jellemzően elmaradt lakbérek miatt indítottak végrehajtást. Ám az eddig lezárt ügyekben érintett valamennyi lakás üresen állt, ez volt hát az első lakott ingatlan. A kamara felmérése szerint az önkormányzatok által kezdeményezett kilakoltatás nagyjából 200 ingatlant érint a közeljövőben.

Úgy tűnik, a mai esettel hazánkat is elérte a gazdasági világválság által generált erőszakcselekmény-hullám. Margaret Chan, a WHO igazgatója megerősítette: a szegénység súlyos stresszforrás, a feszültség pedig erőszakot szül, ezért a szociális elszigetelődés gyakran együtt jár különböző lelki eredetű betegségekkel. Így a válság miatt szorult helyzetbe kerülők köréből mind több feszültségre, és lelkileg beteg emberre, több öngyilkosságra kell számítani. Az igazgató szerint a közepes és alacsony jövedelmű országok – köztük Magyarország – kormányai számára jelent ez komoly kihívást az alapvető egészségügyi ellátás biztosítása a mentálisan beteg páciensek ápolásának területén.

Az ENSZ állásfoglalása rámutat: a depresszióra hajlamos emberek számára a jelenleg zajló gazdasági összeomlás fenyegető helyzetet jelent. Elsősorban a közepes és alacsony jövedelemmel rendelkező országok veszélyeztettek e tekintetben, hiszen itt sokszor a megfelelő kezelést sem tudják biztosítani a labilis személyiségű betegek részére.

 

-mi-
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.