Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-11 12:22:00

Az otthontalanná válók tömegei mellett a bankok mohósága tovább pusztíthat

Kilakoltatások: bedőlhet az ingatlanpiac

Csak állami ösztönzéssel érhető el, hogy ne omoljon össze a lakáspiac a kilakoltatási moratórium lejárta után. Lehetőség nyílna a teljes illetékmentesség és a kamattámogatás bevezetésére is.

Súlyosan megrendítheti az egyébként is gyengélkedő hazai ingatlanpiacot, ha a kilakoltatási moratórium lejártát, július elsejét követően nagy tömegben kínálják majd országszerte a „beköltözésre alklamassá tett” lakásokat-házakat. A piac szereplői szerint csak határozott állami beavatkozás csökkentheti az otthontalanná válók tömegei mellett fellépő, másodlagos károkozás mértékét.

 – A nem fizető hiteladósok kilakoltatási moratóriuma előbb-utóbb lejár, a nagy mennyiségű használt lakás piacra kerülése akkor nem okoz jelentős árcsökkenést, ha az állam ösztönzi a keresletet – nyilatkozta az Otthon Centrum vezérigazgatója az MTI-nek. Nagygyörgy Tibor szerint az állam megteheti, hogy egy-két évre teljes illetékmentességet ad a használt lakások vásárlóinak, vagy pedig 4-5 éven keresztül 3 százalék kamattámogatást kapnának az ilyen lakások vevői. Hozzátette: a korlátozott ideig tartó kedvezmények gyors vásárlásra ösztönöznék a vevőket, és megszűnne a mai helyzet, amikor azok a további árcsökkenést okán egyre távolabbi időbe tolják ki a vásárlást.

A piaci szereplők szerint segítené a várhatóan az év második felében beálló helyzetet, ha az új lakásoknál a jelenlegi 25 százalékról 5 százalékra csökkenthetné az állam az áfa kulcsát, így a fejlesztőket építésre ösztönözhetnék. Az elemzők szerint jelenleg minimális az áfa-bevétel ebből a szektorból, így nem sokat kockáztatna az állam a kulcs ejtésével.

(mi) 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.