Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-04 12:45:00

Magyarországon is egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás

Kiderült miért van mindig hétvégén rossz idő

Noha az időjárás nem tesz különbséget hétköznap és hétvége között június minden hétvégéjére elromlott az idő. Utánajártunk mi az oka folyamatos zord időnek.

Pátkai Zsolt meteorológus portálunknak elmondta: Az Országos Meteorológiai Szolgálat megfigyeléseiből az derül ki, hogy bizonyos időközönként, 6-7 naponta váltják egymást a ciklonok és anticiklonok a Kárpát-medence fölött ez az oka a folyamatos hétvégi rossz időnek. Júniusban balszerencsésen, hétvégére állt be a ciklus hidegfronti része, így akár 3-4 hétvégén is megismétlődhetett a rossz időjárás.

A szakértő szerint minden évben előfordul egy effajta látványos periodicitás, azonban most sajnos ez a hétvégi időszakokat érintette. Hozzátette: a meteorológiai szolgálat vizsgálatai szerint a következő hétvégén már jó idő lesz, ami egy hosszabb periódus lesz, így megszűnhetnek az állandó szeles, esős hétvégék.

Magyarországon az elmúlt években gyakori a szélsőséges időjárás. A 2006. augusztus 20-i szerencsétlen tűzijáték óta – amikor komoly személyi sérülések és anyagi károk történtek – a döntéshozók fokozottabban veszik figyelembe a Meteorológiai Szolgálat jelentéseit, és komoly az együttműködés a kormányzat és az OMSZ között.
 

(mindennapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.