Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-20 07:30:00

Megint a minimálbéresek húzzák a rövidebbet

Ki jár jól az szja változások után?

Az RSM DTM adótanácsadó munkatársai kiszámolták, hogy mennyit fogunk keresni a bejelentett személyi jövedelemadó változások után.

Két területen is változik a jövedelem kiszámításának módja 2012-től. Egyrészt januártól a tényleges bruttó bér lesz a 16 százalékos személyi jövedelemadó alapja, vagyis a szuperbruttó kivezetésre kerül. Másrészt a havi 12.100 forint értékű adójóváírás megszűnik. Ezt teljes mértékben, 2.750 000 forint éves jövedelemig bárki igénybe vehette, ezen összeg felett fokozatosan szűkült annak a mértéke, és az adójóváírással 3.960 000 forint feletti bérnél már nem lehetett számolni. Emellett még 1 százalékponttal emelkedik a munkavállalókat terhelő járulék is.


Vesztesek a szegények

A két fő intézkedés költségvetési hatása egymással ellentétes, hiszen amíg a szuperbruttó kivezetésével több maradna a zsebünkbe, addig az adójóváírás megszüntetésével rosszabbul járunk. Az RSM DTM adótanácsadó munkatársai szerint, azonban a két változtatás eredőjeként csak nagyon keveseknek marad több pénz a tárcájukban. A jelenleg ismertetett szabályok értelmében a legnagyobb vesztesek az alsó jövedelemkategóriákból kerülnek ki az idei bérekkel összehasonlítva a cég vezérigazgatója szerint.


A három gyermekeseknek kevesebb marad. Fotó innen

Kalocsai Zsolt számításában az egyedülálló minimálbéres csaknem 10.000 forinttal visz kevesebbet haza, de jelentős lesz a nettó jövedelemcsökkenés majdnem minden kategóriában 213.000 forint havi bruttó jövedelemig. Az adójóváírás kivezetését az alsóbb bérkategóriák esetében némileg kompenzálja a gyermekkedvezmény, azonban még így is igen jelentős a nettó jövedelem kiesés. A táblázatot áttekintve a legnagyobb nyertesek a két gyermekes 213 ezer forintnál többet kereső szülő közül kerül ki. Ebben a kategóriában már 10-15 ezer forinttal vastagodhat a pénztárca havonta. A személyi jövedelemadó 2012 változásaival a három gyermekes családok rosszul járnak, az intézkedések hatására pár ezer forinttal csökken a havonta elkölthető pénz mennyisége. Ez az 1 százalékpontos munkavállalói járulék emelésének a hatása.

A szakértők véleménye szerint a kormánynak el kellene gondolkoznia a progresszív személyi jövedelemadó visszaállításán az egykulcsos adózás helyett Ez azt jelentené, hogy aki többet keres az magasabb kulccsal adózik. Az Orbán kormány 2011 január elsejétől vezette be a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót.


Werner Tamás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.