Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-17 05:42:00

Gyorsabb bírálat, kiszámítható kifizetés

Kétezer milliárdos gazdaságélénkítés

Idén 1130 milliárd forint hívható le az Új Széchenyi Terv pályázatain, a nyertes beruházások megvalósulásával 2014-ig 300 ezer új munkahely létesül Magyarországon. Helyes stratégiával az ÚSZT a gazdasági növekedés motorja lehet.

Eltartolt az Új Széchenyi Terv, amelynek keretében mintegy kétezer milliárd forint áramolhat a magyar gazdaságba, jelentette be Fellegi Tamás fejlesztési miniszter. Az ÚSZT döntéshozói remélik, hogy az egyszerűsített ügyintézés, a kevesebb adminisztráció, a gyorsabb elbírálási és a kiszámítható kifizetési ütem növelni fogják a pályázók elégedettségét.

– Az elhangzott ígéretek alapján a nagyszabású gazdaságélénkítő program elsősorban a kis- és középvállalkozások számára biztosít pályázati lehetőségeket. A pályázati támogatások fő célja a munkahelyteremtés, illetve a gazdasági növekedés, így a terv pozitív hatással lehet az egész gazdasági szférára – tudtuk meg Körmendy Zsófiától, a 4 Tender Hungary pályázati tanácsadó cég ügyvezetőjétől.

Az ÚSZT néhány kiemelt támogatási formát is tartalmaz, ezek egyike az egyszerű technológiafejlesztés mikro- és kisvállalkozások számára, információs és kommunikációs technológiai eszközök fejlesztéséhez. Az igényelhető maximális támogatás az összes elszámolható költség 40 százaléka; legkevesebb 5, legtöbb 25 millió forint igényelhető. A komplex technológiafejlesztésre mikro- kis- és középvállalkozások egyaránt pályázhatnak. A másik, kiemelt csoport az eszközbeszerzést, az infrastrukturális és ingatlan beruházásokat, a bérleti költségeket, a gyártási licenceket, a piacra jutást és a szabványok bevezetését támogatja. Az igényelhető összeg, az összes elszámolható költség 35 százaléka, legkevesebb 15, legtöbb 100 millió forint lesz.

A Terv kiemelten kezeli az információs és kommunikációs technológiai eszközök beszerzését és fejlesztését is. A pályázat keretében legkevesebb egy, maximum tíz millió forint igényelhető majd hardver- és szoftverfejlesztésre, valamint tanácsadásra. Munkahelyteremtésre a mikro- és kisvállalkozások igényelhetnek ugyancsak legkevesebb egy, legfeljebb tíz millió forintot, ez az elszámolható költségek maximum ötven százalékát teheti ki.

Körmendy Zsófia hangsúlyozta, hogy a pályázók legtöbbjének kötelezettséget kell majd vállalnia a bázislétszámuk fenntartására, illetve új munkahelyek teremtésére. Ám a munkahelyteremtés nemcsak kötelezettségként jelenik meg, hiszen lesznek majd olyan új lehetőségek is, amelyek keretében kifejezetten erre a célra kapnak vissza nem térítendő bértámogatást az arra érdemes vállalkozások. Kiemelten kezelik majd a különösen is hátrányos helyzetű célcsoportok munkahelyteremtő vállalkozásait is.

Valló László

Keret-számok
Már januárban 93 új pályázatot hirdetnek meg, ami 1130 milliárd új tőke kihelyezését teszi lehetővé, ebből foglalkoztatásra 67,3; az egészségiparra 31,12; közlekedésfejlesztésre 78,94; innovációra 72,67; vállalkozásfejlesztésre 173,13; zöldgazdasági fejlesztésre 120,5; közoktatás-fejlesztésre 256 milliárd forintot szánnak.
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.