Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-30 13:31:00

A nem önkormányzati intézményeknek engedély szükséges

Iskolacsőd: egyetlen szülő is alapíthat tanintézményt

Nincs akadálya annak, hogy az iskolai, óvodai szülői közösségek átvegyék a csőd-közeli önkormányzatoktól a közoktatási intézmények fenntartását, mielőtt eladnák az épületeket.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) közleményben szerint, ha a szülők egy működő iskolát akarnak átvenni, úgy minden alapítási feltételnek megfelelnek. Az MSZOE kifejtette: a csőd-közeli önkormányzatok sokszor törvénytelen módon akarnak megszabadulni az általuk fenntartott óvoda, iskola, kollégium fenntartói jogától. Az egyesület szerint inkább adják át a fenntartás jogát és az ingó és ingatlan vagyont a helyi lakosságot reprezentáló szülői közösségeknek.

A szülők joga, hogy gyermekük számára nem állami, illetve nem önkormányzati nevelési-oktatási intézményt válasszanak, továbbá az is, hogy - a törvényben foglaltak szerint - nem állami, illetve nem helyi önkormányzati óvodát, iskolát alapítsanak, vagy annak alapításában részt vegyenek- írja az MSZOE.

A törvény értelmében közoktatási intézményt szülői egyesület, szülői alapítvány, továbbá természetes személy, de akár egy szülő is alapíthat és tarthat fenn, ezért nincs akadálya, hogy a helyi lakosokat reprezentáló szülők valamilyen formában egész évben nyitva tartó óvodát, gyermekközpontú iskolát működtessenek az adott településen, kerületben.

Ha a nevelési-oktatási intézményt nem helyi önkormányzat alapítja, működésének megkezdéséhez engedély szükséges. Az engedély akkor adható ki, ha a nevelési-oktatási intézmény rendelkezik a működéséhez szükséges törvényben előírt feltételekkel, illetve a feltételeket fokozatosan megteremti- írja közleményében az egyesület.

Mivel a szülők egy működő iskolát, óvodát akarnak átvenni, egyértelmű, hogy minden alapítási feltételnek megfelelnek. Ha hiányos a kötelezően előírt eszközök és felszerelések listája, akkor az önkormányzat törvénytelenül működtette óvodáját, iskoláját. Lehet, hogy ezért akar megszabadulni tőle az új közoktatási törvény hatálybalépése előtt?- teszi fel a kérdést közleményében az MSZOE.

Ha az intézmény- átszervezés ellen fellépő szülői közösségek a gyermekeik érdekében ragaszkodnak a szeretett és jól működő óvodához, iskolához, akkor írásban kezdeményezzék a fenntartói jog átvételét az önkormányzatnál (szándéknyilatkozat). Vállalják, hogy a szülői fenntartású iskola - közoktatási megállapodás keretében – közreműködik a törvényben meghatározott önkormányzati feladatok ellátásában- javasolja közleményében az MSZOE.

Az országos szülői egyesületek szakmai segítséget nyújtanak a szülőknek, ha iskolát, óvodát akarnak alapítani.

 

(mi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.