Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-20 16:39:00

Mindkét fél a másikat okolja a növekvő kockázatokért

Ilyet mondott a jegybankelnök

Nyilatkozatháború folyik a kormány és a jegybank között, a forint egyelőre nem halt bele. Közgáz.

Simor András több szempontból szerencsétlennek tartja a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a kamatemelésről megfogalmazott közleményét. Aki ezt megfogalmazta, nincs tisztában a jegybanki függetlenséggel - mondta, hozzáfűzve: „elfogadhatatlan, hogy kormányzati politikusok mindenre megesküsznek, hogy tiszteletben tartják a jegybank függetlenségét és utána sorozatosan az ellenkezőjét cselekszik."


Simor emel még,  tárca aggódik, törvény készül

A nyilatkozatháború azután tört ki, hogy az MNB jelentősen rontotta, a szeptemberi 1 százalékról 0,1 százalékra csökkentette a jövő évi GDP növekedésre vonatkozó előrejelzését, az inflációs prognózisát viszont 4,7 százalékról 5,0 százalékra emelte. (Az inflációs jelentés részletes adatait szerdán publikálja a jegybank.) Az MNB Monetáris Tanácsa mai ülésén 50 bázisponttal 7 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Válaszul a minisztérium közölte: a kamatemelés gátolja Magyarország egészséges gazdasági növekedését, szembe megy az Európai Unió (EU)országaiban zajló folyamatokkal.

Az Európai Központi Bank (EKB) mellett az uniós államok központi bankjai is kamatot csökkentenek, ezzel is elősegítve hazájuk gazdasági növekedését - közölte a szaktárca és úgy vélekedett, hogy a jegybanki kamatemelés elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozásokat érinti hátrányosan, növelve azok versenyhátrányát, és akadályozva őket növekedésük és a GDP-növekedés előmozdításában.
Magyarország alapvető célja, hogy a válság után az unió egyik legversenyképesebb gazdasági környezetet biztosító állama legyen. Ezért konzultált a nemzetgazdasági miniszter korábban már Simor András jegybankelnökkel azokról a monetáris eszközökről, amelyekkel élénkíteni lehet a gazdasági növekedést, az Európai Központi Bankhoz, a Fed-hez vagy a Bank of Englandhez hasonlóan - írta a gazdasági tárca.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottsága fideszes elnöke jelezte: visszaállítaná a jelenlegi szabályozást azzal, hogy a monetáris tanács tagjait, az elnökön és alelnökökön kívül mégsem a köztársasági elnök nevezné ki hat évre - ahogy a benyújtott javaslatban szerepel - hanem az Országgyűlés választaná meg. Módosítaná a monetáris tanács-tagok felmentését is a fideszes politikus úgy, hogy a tagot, amennyiben nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek, illetve súlyos kötelezettségszegést követ el, nem a köztársasági elnök, hanem ugyancsak az Országgyűlés mentheti fel.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke jelezte, a jegybank tovább emelné az alapkamatot: az MNB törvény elfogadását pedig nem lenne szabad siettetni,mert a "törvény gyors átnyomása hazárdjáték Magyarország pénzügyi stabilitásával". "Számomra, mint ahogy az EKB számára sem értelmezhető, hogy miért szükséges a monetáris tanács tagjainak számát, illetve az alelnökök számát növelni" - fogalmazott a jegybank elnöke hozzátéve, hogy a jelenlegi két alelnökkel az MNB működése optimális.

Magyarország kockázati megítélésének jelentős javulásához elengedhetetlenül szükség van az IMF-EU megállapodásra - mondta Simor András.

 

MTI, Mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közgáz
  • Böjte Atya: Gondolatok az államcsődről
  • Matolcsy György nem akarja elsorvasztani
  • Tízezer milliárd dollár
  • Megmenti a kormány a gyulai kolbászt?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • Nem lesz gazdasági növekedés
  • Londoni elemzők az IMF-tárgyalásról
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Angela Merkel is a magyar miniszterelnök ellen
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.