Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-12 15:42:00

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nem tűr tovább

Így zsidózott Novák Előd

Novák zsidózott. Vona szerint ez megbocsátható. Lázár nem tűr tovább, de még nem tudjuk pontosan, mit ért ezalatt.

Novák Előd nem kér bocsánatot a hétfőn este a parlamentben, az egyházügyi törvény vitájában tett kijelentéseivel kapcsolatban, és ha a jövőben a hasonló kijelentéseket pénzbírsággal szankcionálják, akkor a Jobbik fizetni fog – jelentette ki Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre reagálva.

A jobbikos Novák Előd „egy görög katolikus pap unokájaként" azt kifogásolta, hogy a görög katolikus egyházat annak ellenére sem nevezték meg az egyházi törvényben, hogy háromszázezer tagja van, míg „például izraelita hívő" összesen 12 ezren. Ehhez képest három zsidó hitközséget is egyházként ismerne el az egyházi törvény, háborgott az Index tudósítása szerint Novák. Megkérdezte azt is, miért adott be Fónagy János államtitkár olyan módosító indítványt, amellyel a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközséget is szerette volna felvetetni az elismert egyházak közé. Azt is kifogásolta, hogy a Hit Gyülekezete is egyházi státust kap és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egyházi törvény nem vesz tudomást az iszlám egyházról.


Salamon bölcsessége

A kereszténydemokrata Salamon László ezután tájékoztatta Novákot, hogy a görög katolikusok világegyházi szempontból a Magyar Katolikus Egyház részét képezik, mivel egyházuk feje a pápa, így nem hagyták ki őket a felsorolásból.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető bocsánatkérést követelt Nováktól, amiért zsidózás közben Fónagy János államtitkárt még személyében is megsértette. Novák nem volt hajlandó bocsánatot kérni, az ülést vezető Latorczai ezért megvonta tőle a szót. Bocsánatkérést követelt az LMP frakcióvezetője, Schiffer András is, aki szerint Novák direkt utalgatott Fónagy származására és gúnyolódott a KDNP izraelita tagozatán.

Nem sokkal később Fónagy is felszólalt. Mint mondta, ő nem kérte, hogy Novák bocsánatot kérjen tőle, mert csak azt mondta és úgy, amit gondol, és ahogy már „elődei is beszéltek" a parlamentben. Így pusztán ismeretterjesztő jelleggel beszélt arról, hogy az első reformált izraelita egyházat a Szemere-kormány ismerte el 1848-ban. „Ha pedig azon csodálkozik, hogy kevesen vannak Európa legnagyobb zsinagógájában, az pont a maga szellemi elődei miatt van, akik hatszázezer nemzettársunkat pusztították el" - mondta.


Lázár János nem tűr tovább

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki politikus szavaira reagálva közölte, pártja nem tudja tovább tiszta lelkiismerettel tűrni „azt a zsidózást és cigányozást”, amit a Jobbik egy éve folytat a parlamentben.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője úgy foglalt állást, a vita hevében elnézhetőek Novák Előd szavai, ahogy az is, hogy Fónagy János „gyilkosok utódainak nevezte” a Jobbik 850 ezer szavazóját. A Jobbik elnöke szerint a vitában kizárólag a bocsánatkérést váró Lázár János felszólalása volt „kígyó, (..) farizeus magatartás”. Lázár János ismételt felszólalásában azt mondta, a kormánytöbbség megteremti annak törvényes feltételeit, hogy egyszer és mindenkorra véget vessen a jobbikos képviselők zsidózásának és cigányozásának.

Lapunk megérdeklődte a kormány sajtóosztályán, milyen konkrét tervek készülnek a parlamenti rendzavarás kiszűrésére. Egyelőre a választ várjuk.

Kövér László házelnök már a múlt héten bejelentette, hogy kidolgozzák a parlamenti képviselők magatartási szabályzatát, mivel több képviselő viselkedésével, megszólalásával írott és íratlan szabályokat hág át. A kérdés annak kapcsán vált aktuálissá, hogy Novák Előd, a Jobbik képviselője június 27-én hangosbeszélőn szólalt fel a plenáris ülésen.

 

 

 

 

 

 

 

 MTI, Index, mi

a kép innen 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.