Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-26 09:00:00

Még nehezebb lesz az új belépőknek

Így változhat jövőre a felvételi rendszer

A tanulmányaikat szeptemberben megkezdő hallgatóknak már nem kell izgulniuk a pontok miatt, nem úgy a következő évfolyamnak. A még érettségi előtt állóknak nehezebb lesz a dolga egy új törvénytervezet szerint.

Eddig négy kötelező tantárgy - magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv – és egy szabadon választható tárgy év végi jegyei számítottak bele a felvételi pontokba. Azonban 2010-től a végzős diáknak nem lesz ekkora szabadsága, a szabadon választható tantárgynak kötelezően természettudományos tárgynak kell lennie. Ezentúl a kémia, fizika, biológia és földrajz jegyre is jobban oda kell figyelnie például a bölcsészettudományi karra jelentkezőknek is.

Aki legalább két évig nem tanult egy természettudományos tárgyat – ez főleg a szakközépiskolákban fordulhat elő – annak két tárgy év végi eredményét kell beszámítania, ha legalább egy évig tanulta őket. A másik lehetőség, ha az érettségi bizonyítványa jobb lesz, mert a kétféle számítás közül (év végi pontok és érettségi eredményének összege vagy az érettségi eredményének a kétszerese) ezt kell figyelembe venni, ha kedvezőbb.

2011-ben még 80 többletpontot szerezhettek a felvételizők, ám jövőre ezt 100-ra emelik. Így a maximálisan megszerezhető pontszám 400 + 100-ra módosul. Az emelt színű érettségiért eddig maximum 40 többletpont volt szerezhető, ám 2012-től már kitűnő eredménnyel 50 pont is beszámítható érte.

Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár a legnagyobb problémának a felsőfokú képzésben a nyelvismeret hiányát tartja. A hallgatók 40 % - a nem szerez időben diplomát, és nem tanulhat tovább mesterképzésben, mert nincs meg a szükséges nyelvvizsga-bizonyítványa. Néhány héten belül benyújtják a törvénytervezetet, melyet ha elfogadnak, 2016-tól a felsőoktatásba való jelentkezés feltétele minimum egy nyelvvizsga prezentálása lesz.

Ám a nyelvvizsga bevezetése nem az egyetlen javaslat, több ponton is reformokat vezetnének be. A racionalizálás tervei között szerepel például az is, hogy figyelembe kívánják venni a munkaerő-piaci igényeket, így a keretszámokat nem a jelentkezők érdeklődése határozza majd meg. Illetve néhány szakon már akár 2012-ben visszaállhatnának az osztatlan képzésre – egyik ilyen szakterület a pedagógia lenne. 2013-tól pedig még keményebb rendszer jöhet, kötelező lesz legalább egy emelt szintű érettségivel rendelkezi, ám nem is akármilyennel. Szakonkénti bontásban meg lesz határozva, melyik területhez milyen vizsgát kell tenni a felvételizőknek.


AE

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.