Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-02 17:09:00

Duplájára nőtt az egyszerűsített foglalkoztatásban részt vevők száma

Idénymunka szívta fel az elkeseredetteket?

Az idén júliusban közel 512 ezer munkavállaló végzett mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkát egyszerűsített foglalkoztatásban, ezzel több mint duplájára nőtt az így dolgozók száma tavaly júliushoz képest.

A nejzetgazdasági tárca (NGM) az egyre népszerűbbé váló, egyszerűsített foglalkoztatás adminisztrációját megkönnyítő szabályváltozások tavaly augusztus 1-jén léptette hatályba. Az alkalmi munkák sikerét részben ennek tulajdonítják – adta tudtul az MTI. Az NGM a jelentéssel kapcsolatos tájékoztatásában kifejtette: a munkavállalókat az ügyfélkapun vagy telefonon is bejelenthetik a munkaadók, és kevesebb lett a papírmunka: nem kell jelenléti ívet vezetni, és írásbeli munkaszerződést is csak akkor kell kötni, ha azt a munkavállaló kéri. Egységessé vált a munkáltatók közterhe, idénymunka esetében 500, alkalmi foglalkoztatásnál pedig ezer forint személyenként és naponta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium időközben folyamatosan nyomon követte a jogszabály gyakorlati alkalmazását, hogy szükség szerint tovább finomítson a szabályozáson – olvasható a közleményben. Ennek köszönhetően idén nyáron újabb változások léptek életbe, így tovább egyszerűsödött az adminisztráció: a munkaszerződésbe kevesebb adatot kell írásba foglalni a munkavégzés megkezdéséig, a személyes adatok rovatai a nap végéig is kitölthetők; továbbá a rövid időtartamú munka esetén az írásba foglalt munkaszerződés kiváltja a munkaidő-nyilvántartást és a bérelszámolást. A tárca ezektől a lépésektől az egyszerűsített foglalkoztatás további bővülését várja.

Az idei, jelentős növekmény okai azonban az adminisztrációs terhek egyszerűsítése mellett másra is vezethetnek. A pozitív termésátlagok jelentős idénymunkaerő-keresletet generáltak, így a jelentős munkanélkülésgtől sújtott keleti és déli régiókban számos, megélhetésében korlátozott agrármunkás juthatptt legális keresethez a szezonban.

 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.