Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-11 08:09:00

Nehéz helyzetben a cukrászda tulajdonosok

Hungarikum lehet a dobostorta

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szeretné, ha hungarikum lenne a Dobostorta. Ezzel az iparág presztízse ugyan emelkedhet, ám a cukrászok nehézségekkel küzdenek, csökken a kereslet, a talpon maradás a tét.

A Dobostorta mellett hét olyan süteményt tartanak számon, amelyek eredeti magyar ínyencségek és az édesszájú külföldiek révén még az idegenforgalmi mutatók feljebb tornázásában is van szerepük – állítja a 480 tagot számláló testület elnöke. Pataki János elmondta, hogy a Dobostorta mellett a pozsonyi kifli, a Rigó Jancsi, a mignon, a grillázs, az indiáner, a Rákóczi túros és a somlói galuska tartozik az eredeti magyar cukrászsütemények körébe.


Édes történetek a múltból


 Minden édes költemény receptje mögött rejlik egy különös kultúrtörténeti história. A Dobostorta például a 19. század híres budapesti cukrászmesterének, Dobos C. Józsefnek a keze alatt született 1885-ben. A sütemény eredeti jellegét az addig ki nem talált kakaóvajkrém adta, amelyet a mester a piskótalapok közé töltött, néhány csepp citromlével megbolondított, a kerek tortát pedig olvasztott karamellcukros tetővel borította. A polgárosodó főváros népét lázba hozta az újdonság, még a vidékről, Vecsés irányából a pesti piacokra érkező szekerek gazdái is, amikor tehették, megálltak a Kecskeméti utcai cukrászdánál egy kis nyalánkságért.

A patkó alakú mandulás töltött pozsonyi kiflit anno a Pozsonyban ülésező országgyűlés tagjai tették népszerűvé. A honatyák gyakran ették e süteményt az étkeiről híres Zöldfa fogadóban. Kossuth Lajos is gyakran ezzel a desszerttel fejezte be az ebédet.

A Rigó Jancsi egy régi romantikus történetet hordoz. A 19. század második felében egy Rigó János nevű cigányprímás járta a világot bandájával, aki elvetődött Párizsba 1896-ban, ahol egy hercegné nyomban beleszeretett. A nő elhagyta férjét és új kedvesével járta a nagyvilágot, fittyet hányt minden botrányra. Eljutottak Budapestre is, ahol egy cukrászdában megkóstolták a csokis, krémes süteményt, amit az asszony rögtön megkedvelt. Az élelmes tulaj rögtön elnevezte a süteményét Rigó Jancsinak és ettől kezdve fel is lendült a forgalma, mert a botrányhős párt mindenfelé nagy figyelem kísérte.


Csökken a kereslet, alkalmazkodni kell


A forgalom élénkülése ma is jól jönne a szakmának – mondta Pataki mester. A gazdasági válság nyomán ugyanis a korábbiakhoz képest átlagosan 30 százalékkal kevesebb sütemény fogy a cukrászdákban. Mindez nem csak a spórolás miatt alakult így, hanem a tudatosabb táplálkozás térhódítása is jelentősen csökkenti a forgalmat – hívta fel a figyelmet a cukrász. Így van ez külföldön is, ezért Európa nálunk gazdagabb országaiban sincs már igazi cukrászda, legtöbb helyen a süteményforgalom csökkenését a profil bővítésével igyekeznek pótolni. A tortaszeletek mellett ajándéktárgyakat, üveges alkoholt, pékárut is kínálnak, hogy talpon tudjanak maradni.

Gyakorlatilag csak Magyarországon maradtak meg a hagyományos, kis családi vállalkozásként működő cukrászdák, de a körülbelül 2500 vendéglátónak is alkalmazkodnia kell a megváltozott helyzethez. Sok helyen már interneten is elfogadnak rendelést, bővítik a termékkínálatot, meghosszabbítják a nyitva tartást. Az érdi Pataki cukrászda már reggelivel is szolgál, a vendégek rántottát, kakaót, vajas kenyeret kaphatnak.


Nem minden cukrászda, ami annak látszik?

– A 2012-ben életbe lépő új vendéglátóipari törvény a cukrászszakmát is érinti. Előreláthatóan csak azok az egységek lesznek jogosultak a cukrászda elnevezés megtartására, amelyek mellett süteményeket készítő műhely is működik, vagyis csak a saját termékeik kerülhetnek a pultokra. A megszorításnak következtében alighanem sokan kénytelenek lesznek lehúzni a rolót – állítja Pataki.

Ha a Dobos-torta megkapja a hungarikum rangot az elősegítheti a kereslet növekedését, nemzetközi ismertséget hozhat és ezáltal segítheti a cukrász vállalkozások fennmaradását.

 


mti/mindennapi

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.