Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-22 18:48:00

A csatlakozást valamennyi EU-s tagállamnak ratifikálnia kell

Horvátország 2013 júliusában léphet az EU-ba

A következő napokban eldőlhet a horvát uniós csatlakozás időpontja – közölte Martonyi János külügyminiszter. A romák helyzete is szerepel a tisztázandó kérdések között.

Az eu2011.hu honlapon, az Általános Ügyek Tanácsa brüsszeli ülése előtt készített interjúban Martonyi János közölte: a külügyminiszterek hétfő este minden kérdésre kiterjedő, alapos eszmecserét folytatnak majd a horvát csatlakozás állásáról egy munkavacsora keretében. „Ennek során feltehetően felmerül majd a csatlakozás indikatív időpontjának kérdése is, illetve minden más, ezzel összefüggő ügy" – mondta a miniszter.

Martonyi János emlékeztetett arra, hogy „Horvátország az elmúlt hetekben rendkívüli mértékben felgyorsította felkészülését és ezt folytatni fogja a következő napokban-hetekben is. (...) Megvan tehát az esélye, hogy a csatlakozási tárgyalásokat a magyar elnökség végéig le tudjuk zárni" – hangsúlyozza Martonyi János.

Az Általános Ügyek Tanácsának napirendjén szerepel az uniós roma-keretstratégia megvitatása is. Martonyi úgy véli, hogy „a romák ügye alapvetően szociális, foglalkoztatási, oktatási, egészségügyi és lakhatási probléma, de természetesen vannak diszkriminációellenes és emberi jogi dimenziói is". A miniszter szerint a romák társadalmi befogadása terén a tagállamoknak van elsődleges felelősségük, de az unióban élő nyolcmilliós roma kisebbség szociális és gazdasági helyzetének javítása a tagállamok közös érdeke, az EU-szintű együttműködés pedig komoly hozzáadott értéket teremthet.

A miniszterek elfogadják az Alapjogi Charta egyéves működésének tapasztalatairól szóló tanácsi záródokumentumot is. A Charta biztosítja, hogy a polgárok jogai ne sérüljenek az Európai Unióban, és Martonyi szerint a charta alkalmazásának első évi tapasztalatai nagyon pozitívak. A magyar külügyminiszter felhívja a figyelmet arra is, hogy az Alapjogi Charta végrehajtását ellenőrizni kell. Ha az uniós intézmények nem fognak össze, akkor a charta egy üres papír marad – mondta. Ezt az összefogást és elkötelezettséget erősíti meg hétfőn az Általános Ügyek Tanácsa.

A német Welt am Sonntag értesülései szerint az Európai Bizottság javaslatára 2013 júliusában, 28. tagállamként csatlakozhat Horvátország az Európai Unióhoz. Magas rangú diplomatákat is megszólaltatott az újság, akik úgy nyilatkoztak: az EU-ban már ehhez a dátumhoz igazítják a költségvetést.

 

(mi, MTI)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.