Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-15 14:41:00

Vona „magyarpártiságnak” nevezi fajgyűlöletét

Horváth Aladárnak úgy tűnik, Magyarország nyilas állam

Ismert radikális liberálisok vonultak le Gyöngyöspatára szolidarítani a cigányokkal, számottevő incidenes azonban nem történt.

A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, Horváth Aladár azon a megemlékezésen beszélt, amelyet  jogvédők, civilek és politikusok rendeztek a nemzeti ünnep alkalmából a településen, ahol immár március eleje óta járőröznek – a helyi cigányság növekvő bűnözésére hivatkozv – a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. A kezdeményezők a felhívásuk szerint a „náci terror alatt” tartott gyöngyöspatai romák körében emlékeznek az 1848-as forradalom és szabadságharcra.

Horváth Aladár a község cigánysorán úgy fogalmazott: amikor paramilitáris csoportok nyugodtan grasszálhatnak a faluban és átvehetik az állam erőszak-monopóliumát, úgy tűnik, mintha Magyarország nyilas állam lenne. Úgy vélekedett, hogy a cigányság ebben a helyzetben ismét jelesre vizsgázott méltóságból, csakúgy, mint az egykori romagyilkosságok idején, mert "nem ütött vissza".

Arról azonban megfeledkezett, hogy a romagyilkosságok rasszista indítéka máig sem bizonyított. Arról a – közhangulatot nagyban meghatározó –  tényről sem szólt, hogy a magyarországi cigányság körében, az ország legszegényebb régióiban, minden eddiginél nagyobbra emelkedett az erőszakos és vagyonellenes bűncselekmények száma, amelyeket az esetek többségében nem cigány származásúak ellen követnek el.

Farkas János, a helyi kisebbségi önkormányzat korábbi vezetője, illetve a jelenlegi elnök, ifj. Farkas János egyaránt a cigányság megfélemlítéséről beszélt. Előbbi hangsúlyozta: hibás az alaptétel, miszerint a cigánybűnözést akarják megállítani a faluban járőröző gárdisták, mert Gyöngyöspatán nincs cigánybűnözés. Az a néhány elkövető pedig, aki vétett a törvények ellen, bíróság elé került, és megkapja megérdemelt büntetését - mondta Farkas János.

A mintegy 150-200 fős tömeg rendőri kísérettel a cigánysorról a falu Kossuth-szobrához vonult, ahol elhangzott a Nemzeti dal. A menetet, illetve a szobornál történteket távolból figyelte a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület néhány tagja. Incidensre nem került sor. A megemlékezésenrészt vett Dés László zenész, Iványi Gábor lelkész, illetve Ungár Klára volt szabaddemokrata politikus.

A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár, az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, és a bűncselekményekkel a helyi cigányokat vádolják. Ugyanakkor a Jobbik március 6-án  a rendőrség becslése szerint mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy „magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.

 

MTI, mi

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.