Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-25 15:27:00

Elmaradt az összefogás a civilekkel

Hibázott az APEH: nem lesz pénz parlagfűirtásra?

Az adóhatóság tévedése miatt hiába várják a jövedelemadó egy százalékának felajánlásait az idén a parlagfűirtók.

Akár egymilliárd forintos felajánlástól is eleshet az idén a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület az adófizetői támogatások elmaradása miatt. Az allergiások felmentő serege kettős hiba eredményeként marad pénz nélkül – tudta meg az egyesület elnökétől a mindennapi.hu.


A hatóságnak fél év nem elég

Juhászné Halász Judit elmondta: egyrészt a kiemelt költségvetési előirányzatok (így a parlagfű-mentesítés) támogathatósága megszűnt, ez azonban az adóbevallás nyomtatott kitöltési útmutatójából nem derül ki. A hiba oka, hogy a bevallások nyomdai előállítása tavaly december 20-án megkezdődött, a 2011. évi kiemelt költségvetési előirányzatokat meghatározó jogszabályt, a 2011-es költségvetésről szóló törvényt pedig csak tavaly december 30-án hirdették ki, így azt az adóhatóság nem tudta a nyomtatvány kidolgozásakor figyelembe venni.

A másik hiba, hogy a kiemelt költségvetési előirányzatok támogathatósága ugyan valóban megszűnt, de a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület nonprofit szervezetként továbbra is várja az egy százalékokat, ám ezt az „apró” információt az adóhatóság nem osztotta meg az adózókkal, sőt, az idei médiakampányban külön figyelmeztetik a lakosságot, hogy ne pénzelje a parlagfűirtást!


A civileket gyomlálták ki

Az egyesület több alkalommal hiába kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékeseit a hiba korrigálására, megkeresésükre nem kaptak választ. Noha a hatóság tisztában volt a nyomtatvány valótlan információival, helyesbítés helyett médiakampányukban végképp pontot tettek az ügy végére: fizetett hirdetésük így szól: „a parlagfűirtást semmi esetre se támogassa, mert érvénytelen lesz a rendelkezés”.

A témában több napig vártuk az adó- és vámhivatalt felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium válaszát, ám megkeresésünkre nem reagáltak. Válasz híján nemcsak az marad titok, vajon hogyan kompenzálják az így kiesett összeget a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesületnek, az sem derül ki, vajon mire fordítják a tavaly e célra felajánlott, csaknem egymilliárd forintot.


Kétmillió magyar beteggel packáznak

Elfogadhatatlan, hogy az állam nem védi meg polgárait a parlagfű környezet-egészségügyi kockázatától – fogalmaznak az egyesületnél. Mint mondják, a probléma kezelésével megbízott agrárlobbitól nem várható megoldás; helyszínre adaptált, komplex stratégia helyett még érdemi elképzelés sem körvonalazódik. A civilekkel történő összefogásnak nyoma sincs. Nem kapnak tájékoztatást a lakossági adó egy százalékának felajánlásából rendelkezésre álló parlagfű-mentesítési pénzek tételes felhasználásáról, miközben kétmillió ember beteg, és 40 milliárd forint értékben kénytelen gyógyszerek garmadáját szedni évente – tette hozzá az elnök.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának szocialista alelnöke szerint a parlagfűvel szemben csak társadalmi összefogással lehet eredményeket elérni, és üdvözölte, hogy várhatóan június közepén célzott parlagfű-mentesítési közmunkaprogramot indítanak. Oláh Lajos május 22-i, vasárnapi közleményében gratulál a minisztériumnak a döntéshez, és mindenki segítségét köszöni ebben az ügyben, így a civil szervezetekét is. Mint írja, a program végrehajtására 410 millió forint áll rendelkezésre, amiből 2250 munkanélkülit alkalmazhatnak parlagfű-mentesítésre, napi hat órában, két hónapon át.


Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.