Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-17 20:06:00

Nem a lakosságot tesztelik

Hatalmas pánik várható holnap

Pusztító viharra, rendkívüli időjárásra figyelmeztetnek május 18-án, szerdán a közmédiumok: műsorukat megszakítva katasztrófariadót fújnak. A vészjelzés fikció, ám ezt csak azok tudják, akik a hétvégén figyelték a híradásokat.

A tv2-vel kiegészült közmédiumok a műsorukat több alkalommal megszakítva beolvassák a katasztrófavédelem országos riasztási felhívását. Pusztító viharra, rendkívüli időjárásra figyelmeztetnek Völgyzugolyban és a Helm-szurdokban. Tekintettel arra, hogy ez a riasztás csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, Tolkien A Gyűrűk Ura című művéből kölcsönzött fiktív helyszínekre fog vonatkozni.

Váratlan reakciókat válthat ki a próbariasztás azoknál, akik nem tudják, hogy nincs valóságalapja a katasztrófáról szóló híreknek – állítják a szakértők. A portálunk által megkérdezett pszichológusok és szociológusok egybehangzóan állítják: veszélyes lehet ily módon próbára tenni a laikusok idegrendszerét. Az anonimitást kérő szakemberek szerint ugyanis a pánik kialakulását és terjedését szinte lehetetlen előre megjósolni. A tömegreakció lehetőségének a tükrében igencsak elgondolkodtató, vajon mekkora kockázattal jár a próbariasztás.


Főszerepben a médiaszolgáltatók

Elsősorban azért alkalmazzák A Gyűrűk Ura című, világhírű könyvből és filmből származó földrajzi neveket, mert a magyar ifjúság szinte egésze jól ismeri azokat, így a fiatalok segíthetnek a szüleik tájékoztatásában – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. A főigazgatóság szervezésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamennyi közszolgálati médiaszolgáltató – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió, a Magyar Távirati Iroda – és a tv2 vesz részt a tesztelésben.

A gyakorlat a médiatörvény rendelkezésein alapul, miszerint a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatásáért azonnal vagy két órán belül kihirdetendő közérdekű közleményt adjon ki a médiaszolgáltatók útján. A próbariadóban ennek megfelelően tesztelik a kommunikációs csatornákat, és valós helyzetet imitáló katasztrófavédelmi tesztüzeneteket tesznek közzé. A kommunikációs gyakorlat célja, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját. Így jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött, valódi, pusztító vihar vagy más katasztrófa személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon – közölte a katasztrófavédelmi főigazgatóság.


Marslakók a Földön

A próbariasztás ötletgazdáit vélhetően nem bizonytalanította el a világ egyik legnagyobb, alaptalan tömegpánikja, amikor is hiába alkalmaztak − szintén egy regény alapján − fiktív helyszíneket és nem létező hivatalneveket, a lakosság fejvesztve menekült. A médiatörténelem híres botrányát Orson Welles rádiójátéka gerjesztette 1938-ban: olyan élethűen sikerült feldolgoznia H. G. Wells Világok harca című regényét, hogy tízezrek kezdtek menekülni az USA keleti partvidékén a támadó marslakók elől. Howard Koch dolgozta át rádióra a könyvet, és ő találta ki: legyen az esemény jelen idejű, játszódjék az Egyesült Államokban. Ceruzájával bökte ki New Jersey térképén Grovers Millt. S ő a felelős azért is, hogy a történet elbeszélését meg-megszakították valósághű (az egyidejűség benyomását keltő) híradások.

A CBS (Columbia Broadcasting System) helyi adóját tömegek hallgatták azon a napon. Határozott, komoly, mély férfihang közölte: „A földöntúli, roppant öböl túlpartján élnek, az övékhez képest a miénk a dzsungelek vadjainak értelme. Hatalmas, rideg, ellenséges intellektusok − irigyen nézve a Földet −, lassan és biztosan készítették terveiket ellenünk.” Rádióhallgatók milliói egyre nagyobb riadalommal figyelték a híradásokat; többször is elhangzott a félelmetes mondat: „A Mars lakói megtámadták a Földet.”

A bemondó a műsor előtt természetesen annak rendje és módja szerint tudatta, hogy „Orson Welles és a Mercury színház a rádióhullámokon H. G. Wells Világok harca című rádiójátékát adja elő”. A hallgatókat tehát figyelmeztették. Csakhogy a hallgató nem úgy hallgat, ahogyan azt elvárják tőle. Slamposan és slendriánul hallgat. Néha percekig nem figyel (beszélget, a fürdőszobába megy, sört iszik, bambul). Ráadásul nem is mindig pontosan a műsor legelején kapcsolódik az adásba. A csaknem 12 millió hallgató közül (az adat a műsort követő felmérésből származik) egymillió azt hitte: a CBS a valóságot sugározza. És a valóság utánozni kezdte a rádiójátékot. New Jersey útjai megteltek menekülőkkel. Aztán a rendőrség megszállta a rádió épületét, lefoglalta a műsort rögzítő lemezeket, a CBS bocsánatot kért a hallgatóktól. Egy szenátor másnap előterjesztette, hogy a törvényhozás fontolja meg az ilyen műsorok betiltását. Sok lap leírta a leírhatatlannak gondolt szót: cenzúra.


Minden fórumon figyelmeztettek

A katasztrófavédelmi főigazgatóság nem tart váratlan reakcióktól. Mint azt Petróczi Tímea szóvivő a mindennapi.hu-nak nyilatkozva elmondta: nem a lakosság teszteléséről van szó, hanem a rendszer működőképességét, a riasztási rendszert vizsgálják. A kommunikációs gyakorlat célja, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját. Így jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy valódi, hirtelen érkező, pusztító vihar vagy más katasztrófa személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon. A próba az azonnali vagy ütemezhető közérdekű közlemények továbbításának, közzétételének a gyakorlása.

A kommunikáció a Marathon Terra rendszeren − e-mailen és EDR rádión − keresztül történik. A főigazgatóság szakemberei a gyakorlat teljes időtartama alatt a médiumok bázisain kísérik figyelemmel a kommunikáció egyes lépéseit. Petróczi hangsúlyozta: a gyakorlatot megelőző kommunikációnak is a pánik elkerülése a célja, többször felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy nincs szükség semmilyen óvintézkedésre, emiatt senki ne hívja a segélyhívószámokat, illetve a kommunikációs gyakorlat közben is többször elhangzik, hogy ez a riasztás csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek.

A portálunk által megkérdezett szakértőket azonban nem nyugtatták meg a katasztrófavédelmi főigazgatóság illetékesének szavai. Mint mondják, a marslakók támadásánál is kockázatosabb egy pusztító viharral tesztelni, mivel az a jelenlegi szélsőséges időjárási körülmények közepette akár valóságos is lehetne.

 

Szigeti Ildikó 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.