Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-07 16:18:00

A kereskedelmi láncok tovább növelik árrésüket

Hatalmas élelmiszerár-emelkedés várható tavasszal

Akár tizenöt százalékkal emelkedhetnek tavasszal a magyar élelmiszerárak. Még elkeserítőbb, hogy az alapanyagárak növekedése ennek kétszeresét indokolná, ám azt a piac már nem tudná elviselni.

– A tavaly november-decemberi élelmiszerdrágulás után januárban igen nagy forgalom-visszaesést könyvelhettek el a kereskedők. Úgy tűnik, immár az üzletláncok működtetői számára is egyértelmű: a magyar vásárlók döntéseinél az ár az egyik legfontosabb tényező – fogalmaz Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója, aki szerint az árképzéssel kapcsolatos bizonytalanság nyertesei az élelmiszerláncok, amelyek a válság ellenére is tovább növelhetik árrésüket. Ennek érdekében továbbra is leszorítják a termelői és beszállítói árakat.

Nincs realitása annak, hogy az agrárpiac szereplői teljes egészében a kereskedelemre hárítsák költségnövekedésüket − adja tudtul a szakember. Ez annak ellenére igaz, hogy például már nyolc hónapja szinte folyamatosan drágul a gabona a világpiacon, ami immár nálunk is érezteti a hatását, egyelőre elsősorban a takarmányárakban. Az alapanyagár-növekedés és egyéb költségtényezők miatt a termelői oldal 20-30 százalékos áremelkedést tartana indokoltnak.

– Miközben a mezőgazdasági termékárak és a fogyasztói árak is nőnek, az élelmiszer-ipari átadási árak csökkennek; másfelől fontos tényező az árképzésben az európai, illetve uniós kereslet-kínálati viszonyok alakulása. Az unióban emellett a tej- és sertéstermékekből túlkínálat jellemző - érvel Fórián Zoltán.

Mindent összevetve: átlagosan 5−15 százalékos élelmiszer-drágulásra számíthatunk tavasszal, ami egyúttal csúcsot is jelent majd, mivel az éves szintű drágulás várhatóan nem lesz ilyen mértékű.


Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.