Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-08 08:00:00

„Ha kell, állítsuk meg az országot!”

Hamarosan megbénulhat Magyarország?

Elképzelhetőnek tartják a szakszervezetek, hogy akár komoly sztrájkok és leállások is lehetnek, ha a kormány a Munka Törvénykönyv tervezetet a jelenlegi formájában fogadja el.

Csütörtökön élő konzultációt tartottak a mellettedvagyunk.hu összefogásba tömörült érdekvédelmi szervezetek a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahova az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagjait is meghívták. A képviselők közül azonban, csupán az ellenzéki pártok képviselői jelentek, meg a Fidesz képviselői egyéb elfoglaltságaikra hivatkozva nem mentek el a konzultációra. Portálunk a kormánypárti képviselőket is szerette volna megkérdezni, de cikkünk megjelenéséig ez nem sikerült. 


Nemes Gábor a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke

Nemes Gábor a mellettedvagyunk.hu összefogás egyik szervezője a mindennapi.hu kérdésére úgy nyilatkozott: a kormánypárti képviselők jelezték, hogy nem tudnak eljönni, azonban a többi párt képviselője megjelent a konzultáción. A szervező hangsúlyozta, hogy nagyon sok munkavállalót érdekelt a találkozó, belőlük komoly érzelmi reakciók törtek a felszínre és ezt a kormány képviselőinek is hallani kellett volna. Portálunknak arra kérdésére, hogy várható-e sztrájk, leállás abban az esetben, ha nem változtat a kormányzat a Munka Törvénykönyv tervezetén a szakszervezeti vezető úgy fogalmazott: bármi elképzelhető a jövőben. Az összefogás elsősorban a társadalom széles rétegeit kívánja megszólítani, nagy részben szakszervezeti támogatottságú akciókkal – mondta Nemes Gábor.
 

„Tesco gazdaságos törvénykönyv”

Az új Munka Törvénykönyv lényege: sokkal több munka kevesebb pénzért, jelentette ki Kaufer Virág az LMP foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja, aki szerint a tervezet úgy készülhetett, hogy a kormány különböző munkaadói érdekcsoportokkal tárgyalt, akik közül mindenki beletehette a maga „elképzeléseit”. Berta Szilvia a Jobbik munkaügyi bizottsági tagja úgy véli a tervezet egyik legnagyobb hibája, hogy a tervezhető szabadidőt lehetetleníti el, mint mondta „Tesco mentalitás” sugárzik a törvénykönyvből utalva arra, hogy többek között a Tesco munkajogásza is részt vett annak elkészítésében. A képviselő kiemelte: a kormány a tervezettel egymás elleni ellenséget csinált a munkaadói és munkavállalói oldalból, hozzátette, a koncepció nem teremt majd új munkahelyeket, éppen ellenkezőleg.

Gúr Nándor a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke a konzultáción azt hangsúlyozta: mindenkinek kutyakötelessége fellépni az új Munkatörvénykönyv tervezete ellen, szerinte alapvető ígéretek nem teljesültek az elmúlt másfél évben, legfőbb példaként említve az egymillió új munkahely létrehozását.
 


Középen Lengyel László politológus

A szintén jelenlévő Lengyel László politológus arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nincs meg a kultúrája az érdekvédelemnek, és a legnagyobb probléma, hogy egy vállalaton belül is akár több szakszervezet működik, amelyek nem ritkán egymással is rivalizálnak. Szerinte ahhoz, hogy változást lehessen elérni elsősorban a szakszervezetek, érdekképviseletek összefogására van szükség és arra, hogy munkaadó és munkavállalói oldal egymással üljön le tárgyalni és nem a kormánnyal. Tóth András a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa is részt vett a konzultáción, aki kifejtette, hogy a jelenlegi törvény tervezet gyakorlatilag megszünteti a szakszervezeteket, és egyetértésben Lengyel Lászlóval elmondta, csak a munkavállalói oldal teljes összefogásával lehet eredményeket elérni.
 

„Ha kell állítsuk meg Magyarországot!”

A konzultáción nagy számban érkeztek érdeklődök és szakszervezeti tagok, megtöltötték a Budapesti Műszaki Egyetem egyik nagyelőadóját. A munkavállalók közül sokan hangsúlyozták, hogy valódi összefogásra lenne szükség, és a kormánypártok mellett az ellenzéki pártok képviselőit is bírálták, amiért szerintük nem megfelelően lépnek fel a munkavállalók oldalán az országgyűlésben. A résztvevők közül nagy arányban emelték ki anyagi és családi jellegű problémáikat. Az egyik munkavállaló hadüzenetként kiáltotta: „álljunk ki a jogainkért, és ha kell állítsuk meg az országot”. Ezt a hallgatóság kitörő tapssal üdvözölte.
 


Megtöltötték a BME nagyelőadóját a munkavállalók

Az, hogy mennyire nem fontos a munkavállalók védelme a kormány számára azt mi sem bizonyítja jobban, mint Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter szeptemberi bejelentése, amikor azzal példálózott a jövő évi kiadáscsökkentésre vonatkozó kérdésre válaszolva, hogy tárcája megszüntette az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget (OMMF). A Főfelügyelőség azonban erről hivatalos tájékoztatást nem kapott

Az OMMF további átszervezéséről, esetleges megszűnéséről azonban már korábban is röppentek fel hírek, igaz, ezek legfeljebb a munkaügyi, munkavédelmi blogokban jelentek meg. A szerzők vélekedése szerint megvan az esélye annak, hogy a megszűnő OMMF hatásköreit szétosztják más állami hatóságok, hivatalok között.


P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.