Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-03 18:07:00

Megvédi magát az exelnök, legalábbis szerinte

Gyurcsány ostobaságot beszél: nem Orbán áll a feljelentése mögött

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor kormányfő kérésére gyanúsította meg őt az ügyészség a sukorói ingatlancsere ügyében. Mint megtudtuk, ez tömény hülyeség.

Bár a Legfőbb Ügyészség Schiffer Andrásnak, az LMP frakcióvezetőjének a feljelentése alapján gyanúsította meg Gyurcsány Ferencet hivatali hatalommal való visszaéléssel, a volt miniszterelnök Orbán Viktor kormányfőt véli felfedezni az ügy mögött.


Biztosan nem hiszi

„Én biztosan nem hiszem, hogy az ügy politikai, jogi mozgatója Schiffer András lenne. Ezen ügy mögött a ma hatalmon lévő párt, és kormány politikai szándékai vannak” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, és hozzátette: „Orbán meg az ügyészsége börtönbe akar csukni, én meg meg fogom magam védeni”.

Az államnak csaknem másfél milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó sukorói ingatlancsere ügyben eddig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két volt vezetőjét gyanúsították meg a hatóságok, de nemrégiben házkutatást tartottak Joav Blum izraeli üzletember ügyvédjénél is. A volt miniszterelnök tagadta, hogy kellő ismerete lett volna a kaszinóberuházásról: „Mivel a szóban forgó és emlékeztetőben rögzített találkozót követően ezzel az üggyel nem találkoztam, az ügyről tárgyalásokat nem folytattam, arról semmilyen hivatalos vagy nem hivatalos írásbeli vagy szóbeli tájékoztatást nem kaptam. Velem erről egyeztetést nem folytattak”.

A Fidesz frakcióvezetője visszautasította Gyurcsány Ferenc politikai megrendelésre utaló állításait. Lázár János a mentelmi jog felfüggesztéséről döntő mentelmi bizottság kormánypárti tagjait alapos körültekintésre kérte. „Természetesen minden honfitársunkat, minden képviselőtársamat, Gyurcsány Ferenc is képviselőtársam, megilleti az ártatlanság vélelme. Ez a büntetőjog egyik legfontosabb alapelve, mi ezt tiszteletben is kívánjuk tartani” – tette hozzá. Lázár János megjegyezte, a rendszerváltás óta a magyar ügyészség vádemelési mutatója 90 százalék felett van, kormányoktól és a politikai meggyőződéstől függetlenül.


Nem Orbán van Schiffer mögött

Megkérdeztük Schiffer Andrást, aki jelezte, hogy valóban ő, illetve az LMP tett feljelentést Sukoró-ügyben, először 2009-ben, de a Bajnai-kormányzat alatt lehetetlen volt a dolog végére járni. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor áll-e esetleg Schiffer mögött, a pártelnök így reagált: „ja, persze”. Jelezte: bár a Fidesz gazdaságpolitikájával kapcsolatban is kritikát fogalmaz meg, az LMP nem tartaná kívánatosnak, ha Gyurcsány Ferencnek nem kéne számot adnia tetteiről.

 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.