Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-06 14:00:00

A Demokratikus Koalíció platform csupán a kezdet

Gyurcsány Bajnaival akar nyerni 2014-ben?

Egy Bajnai Gordon vezette, Orbán-ellenes olajfa-koalíció összeépítésén dolgozik Gyurcsány Ferenc – írja a Heti Válasz.

Gyurcsány Ferenc, a sukorói telekcsere-ügyben hivatali visszaéléssel meggyanúsított volt kormányfő valójában egy Bajnai Gordon vezette, Orbán-ellenes olajfaszövetség léterhozásán dolgozik. A Heti Válasz írása szerint az MSZP Demokratikus Koalíció platformja a kezdet, és az ebből alakuló új párt lesz a következő lépés.

A lap szerint „Gyurcsány belátta, hogy vele nem lehet választást nyerni 2014-ben, egy magyar-olajfa koalíció viszont eredményes lehet”. A két volt miniszterelnök ennek érdekében együtt dolgozik közös stratégia kialakításán, hogy az egykori miniszterelnökre, Bajnai Gordonra támaszkodó ernyő alá a gyengített MSZP mellett, a Schiffer András nélküli LMP-t, az Árok Kornél-Kónya Péter-féle szolidaritási mozgalmat, valamint az Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook csoportot is bevonják.

A lap arról is beszámol: a volt miniszterelnök számára létkérdés, hogy ne ő tűnjön cserbenhagyónak, hanem a szocialista elnökség „tessékelje ki” a pártból. Mint írják, Gyurcsány Ferenc továbbra is támadás alatt tartja Mesterházy Attiláékat, információik szerint most Puch László pártigazgató gazdasági ügyeinek „kiteregetésére” készül.

A Heti Válasz Bajnai Gordon közelmúltbeli tevékenységére is kitér, jelezve, hogy a volt kormányfőt fel lehet kérni „egy majdani szivárványkoalíció élére”.
 

Az olasz balközép erők Olajfa elnevezésű koalícióját 1995 februárjában alapította Romano Prodi, a koalíció egy évre rá győzött a parlamenti választásokon, Prodi miniszterelnök lett. A szövetséget eredetileg hat párt és három kisebb csoportosulás alkotta, 1996-2001-ig három kormányfőt is adott: Prodin kívül Massimo D’Alemát és Giuliano Amatót. Ezt követően Silvio Berlusconi jobbközép kormányának ellenzékét alkotta. Romano Prodi, aki közben az Európai Bizottság elnöki tisztét töltötte be, mandátumának lejárta után visszatért az olasz belpolitikába, és 2005-ben őt választotta elnökévé az akkor már négy balközép párt alkotta Olajfa Szövetség. 



(forrás: Heti Válasz)
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.