Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-07 13:51:00

Érzelmileg össszetartó családról beszél a politikus

Gyermekjogok: sok a visszaélés és az ellentmondás

Egy jó, érzelmileg összetartó családot a politika nem tud pótolni, a kormányzati politika csak ösztönözni tudja a család, mint szeretetközösség megerősítését – mondta Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az Országgyűlési Biztos Hivatalában megrendezett Beteg-gyermek-jogok című konferencián kedden arra kérte a civil szervezetek, a szakmai közvélemény, a független intézmények képviselőit, hogy erősítsék meg azt a szövetséget, amely a gyermekek nagyobb biztonságát, jólétét célozza.

Ha a gyermekek nagyobb fokú biztonságának, jólétének elérése a cél, akkor nincs olyan ideológiai, politikai és egzisztenciális kérdés, amely elválaszthatna minket egymástól” – fogalmazott Navracsics Tibor. A miniszter szerint ha a modern társadalmakban a hagyományos érzelmi közösségek sérülnek, szétesnek vagy válságba kerülnek, a politikának nemcsak lehetősége, hanem sok esetben kötelessége is beavatkozni.
 

A hangsúly a családerősítésen van

Az eddigi lépésekről szólva – a családi adókedvezményt, a családi pótlék iskolába járáshoz kötését említve – a miniszter azt hangsúlyozta: megpróbálták a családok erősítése révén csökkenteni a gyermekek veszélyeztetettségét. A miniszter a családok stabilizálását nevezte célnak, és azt, hogy ösztönözve legyenek gyermekvállalásra.

Navracsics Tibor felidézte: amikor a soros EU-elnökségre készültek és amikor kormányátalakításkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a saját misszióját meghatározta, akkor a gyermekek helyzetét, ezen belül a gyermekjogok biztosítását az elsődleges célok között fogalmazták meg. Csak akkor van értelme az európai integrációnak, ha az az európai polgárok nagyobb jólétéhez, szabadságához és biztonságához vezet. Az integráció első ötven éve szólhatott az absztrakt keretek megteremtéséről, a második ötven évnek azonban arról kell szólnia, hogy az egyes európai polgár számára mit tud nyújtani ez a keret - mondta Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy 2006-ban az Európai Bizottság közleményben határozta meg az európai unió gyermekjogi stratégiájának alappontjait, irányait. Ezt konkretizálta az idén februárban elfogadott gyermekjogi ütemterv. A magyar soros EU-elnökség idén két konferenciát is rendezett: februárban az egészséges gyermeki fejlődéshez szükséges nevelési, képzettségbeli és képzésbeli feltételekre irányították a figyelmet, márciusban pedig az állami gondozásban eltűnt gyerekek eltűnésének oka és megelőzése volt a téma.

Az európai közösségi lépések nem érnek semmit, ha ezt nemzeti szinten nem támasztjuk alá - hangsúlyozta a miniszter, aki külön kiemelte, hogy a kormány megalakulásakor, a kormányzati lépések tervezésénél kétséget sem hagytak afelől, hogy mindenféle jogi, egészségügyi, szociális, erkölcsi jólét alapjának a szeretetközösség megtartását és erősítését tartják.
 

A jövő generációja

Ne váljanak áldozattá a gyermekek

Navracsics Tibor külön szólt a gyermekbarát igazságszolgáltatás megteremtéséről, amelynek az is célja, hogy a bűncselekményekben áldozattá váló gyerekek ne váljanak áldozataivá a büntetőeljárásnak is, azaz a nyomozati cselekmények, a bírósági eljárás ne okozzanak nekik újabb traumát, sérüléseket. Megemlítette azt a még kidolgozás alatt álló nemzetközi egyezményt is, amely a gyermekek szexuális kizsákmányolása elleni fellépést célozza.

A konferencián Szabó Máté országgyűlési biztos elmondta: munkatársaival a gyerekek jogaival mindig külön foglalkoznak. A hivatal működtet egy gyerekjogi honlapot is, mert az ombudsman szerint a virtuális térben könnyebb elérni a fiatalokat. A biztos idén az egészségügyi és gyermek-egészségügyi rendszer működésének jogi kérdéseit vizsgálja. Mint mondta: a deviancia, a drog- és alkoholfogyasztás, a szexuális kizsákmányolás jelen van a gyerekek életében.

Szerinte a gyerekek jogainak védelmét mindenki fontosnak tartja, de a rendszernek sok a bürokratikus vonása, költséges és gyakoriak a visszásságok. A hatóságok gyakran nem megfelelően járnak el, de a gondok a társadalom hozzáállására is visszavezethetők. A hivatal e problémák jogi vetületét, az intézmények működését vizsgálja, és a jogi ellentmondásokra szeretné felhívni a figyelmet - tette hozzá.

Lux Ágnes, az ombudsman munkatársa, a gyermekjogi projekt vezetője azt mondta: az egészségügy mellett idén a gyerekek alkotmányban garantált testi és lelki egészséghez való jogának legmagasabb érvényesülése került a fókuszpontba, de vizsgálják azt is, hogy Magyarország eleget tesz-e olyan, az ENSZ gyermekjogi egyezményéből fakadó kötelezettségeinek, mint például a csecsemőhalandóság csökkentése, az alultápláltság és a betegségek elleni fellépés. Idén vizsgálják az iskolai egészségügyet, az iskolai pszichológusok hálózatának működését, az iskolai közétkeztetést, a gyógytestneveléshez való hozzáférést, az átmeneti és tartós nevelésbe vett gyerekek ellátását, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az eltűnt gyerekek kérdését, továbbá a gyerekek drog- és alkoholfogyasztását, valamint a gyermekpszichiátriai ellátást- ismertette Lux Ágnes.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.