Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-26 06:09:00

Szinte senki nem hisz az optimista kormányzati retorikának

GKI: sokat romlott a gazdaság megítélése és a lakosság bizalma

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a csaknem egy éve tartó, szinte folyamatos csökkenést követően szeptemberben újra jelentősen esett.

Szeptemberben a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke másfél éves mélypontra süllyedt; a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások csökkenő trendje hónapok óta tart. Az index szeptemberben mínusz 20,9 pontra süllyedt az augusztusi mínusz 18,9 pontról.


Miközben az üzleti bizalmi index csak minimálisan

csökkent egy hónap alatt: mínusz 11,3 pontról mínusz 11,7-re, addig a fogyasztói várakozások meredeken estek: mínusz 40,7-ről mínusz 47,2 pontra. Az üzleti szektor bizalmi mutatójának kismértékű csökkenését az építőipar egyébként is alacsony indexének további zuhanása okozta, mivel az ipari és kereskedelmi várakozások szerényen emelkedtek.

Az ipari cégek szeptemberben kevésbé voltak borúlátók, mint korábban. A következő időszak termelési kilátásainak megítélése viszont pesszimistább lett. Az építőiparban az előző három hónap termelési színvonalának megítélése enyhén, a rendelésállományok értékelése jelentősebben romlott. A kereskedelmi bizalmi index értéke kissé emelkedett, a cégek javuló eladási pozíciót és enyhén csökkenő készletszintet éreztek, de a rendelésekre vonatkozó várakozásaik tovább romlottak. A szolgáltatói bizalmi index csökkenését a várható forgalom erősen romló megítélése okozta. Az üzletmenetről alkotott vélemény megítélése kissé javult, az előző időszaki forgalomé stagnált.


A felmérés szerint az áremelési szándék

visszafogott az ágazatban. Az iparban az áremelési törekvések mértéke stagnált, köre zsugorodott. Az építőiparban a többségben levő, árcsökkenést tervező cégek aránya emelkedett tovább. A kereskedelemben nőtt az áremelést tervező cégek aránya, de a tervezett mérték kisebb lett. A lakosság inflációs várakozása viszont érezhetően emelkedett.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az ipar kivételével minden ágazatban tovább romlott, a lakosság véleménye pedig sokkal kedvezőtlenebb lett. A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a csaknem egy éve tartó, szinte folyamatos csökkenést követően szeptemberben újra jelentősen esett. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét rosszabbnak érezte, mint augusztusban, csak a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek pillanatnyi vásárlási lehetőségét vélte kissé javulónak.

 

MTI

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közgáz
  • Böjte Atya: Gondolatok az államcsődről
  • Matolcsy György nem akarja elsorvasztani
  • Tízezer milliárd dollár
  • Megmenti a kormány a gyulai kolbászt?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • Nem lesz gazdasági növekedés
  • Londoni elemzők az IMF-tárgyalásról
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Angela Merkel is a magyar miniszterelnök ellen
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.