Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-24 13:00:00

Csökkenő foglalkoztatottság és vásárlói kedv

GKI: nem biztató adatok

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett,vizsgálat fókuszában az üzleti és a fogyasztói várakozások felmérése állt. A csökkenő trend hónapok óta tart.

Augusztusban tovább folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex értékének csökkenése. A konjunktúra-index kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem, az építőipar és a szolgáltató szektor várakozásait veszik figyelembe. A mutató két fő komponensből áll, ezek közül az üzleti bizalmi index a júliusi mínusz 6,9 pontról 11,3-ra esett, ezzel szemben a fogyasztói a korábbi mínusz 42,0 pontról mínusz 40,7 pontra emelkedett. Továbbá megállapítható a kiadott elemzésből, hogy az üzleti szférán belül minden ágazat várakozásai romlottak, az ipari és építőipari vállalkozásoké kis mértékben, a kereskedelmi és szolgáltató cégeké viszont jelentősen. Az ipari bizalmi index értéke tovább csökkent, a romló tendencia immár közel fél éve tart.


A gazdaságkutató szerint kedvezőtlenebb lett az elmúlt és stagnált a következő időszaki termelés, ráadásul csökkentek saját termelésű készletek. Az építőipari bizalmi index eleve nagyon alacsony értéke négy hónapja csökken, bár az augusztusi mérséklődés enyhébb volt a korábbi hónapokénál. A begyűrűző újabb válság rányomta bélyegét az építőiparra, soha ilyen kevés használatbavételi engedélyt nem adtak még ki az utóbbi évekhez viszonyítva. A potenciális vásárlók elmaradása a piacról - valószínűleg kivárnak, hátha lejjebb megy az ingatlanok ára a világgazdasági események hatására - tovább rontja az ingatlanpiac, ezzel együtt pedig az építőipar helyzetét is. Az előző negyedév termelési színvonalának megítélése erősen, a rendelésállományok értékelése enyhén
romlott az egy hónappal ezelőttihez képest.


A kereskedelmi bizalmi index értéke a júliusi emelkedésnél jóval nagyobb mértékben csökkent augusztusban. Jelentősen romló eladási pozíció és rendelésállomány mellett kis mértékben javult a készletszint megítélése. A szolgáltató cégek várakozásai augusztusban a megelőző fél év közel stagnálását követően jelentősen romlottak. Ennek hátterében a svájci frank árfolyamának növekedése állhat, az euró-zóna válságáról szóló hírek szintén nem élénkítik a fogyasztói kedvet. Augusztusra várt volna pedig a kereskedelem plusz bevételeket, amit a reálhozamok kifizetése indokolt volna, ám a negatív hangulat miatt megtakarításokra rendezkednek be a háztartások, ami a kereskedelem visszaesését eredményezi. Megfigyelhető, hogy a lakosság továbbra is kivár, és halasztja tartós fogyasztási cikk vásárlásait. Az üzletmenet mellett a várt forgalom és a foglalkoztatási szándékok megítélése is kedvezőtlenebb lett.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a szolgáltatásokban jócskán romlott, az építőiparban és a kereskedelemben azonban kissé javult, a fogyasztók munkanélküliségtől való félelme enyhén mérséklődött - derült ki a közleményből.

Az árváltoztatási szándék az iparban és az építőiparban nem változott, a kereskedelemben és a szolgáltatók körében viszont nőtt az emelést tervezők aránya, emellett erősödött a lakosság inflációs várakozása. Összességében a magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban jelentősen romlott, a fogyasztók körében azonban kissé javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a 2010 novembere, de főleg az idei év márciusa óta tartó szinte folyamatos csökkenés után a nyolcadik hónapban minimálisan emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetét, a munkanélküliek számának és a magyar gazdaság jövőbeli kilátásainak az alakulását is kissé kedvezőbben ítéli meg, mint egy hónappal ezelőtt.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. valamint az Ingatlan és Befektetés szaklap együttműködésével készülő fővárosi ingatlanpiaci index júliusban 102,8 ponton állt, ez 1,6 ponttal több, mint az áprilisi 101,2 pontos érték, ugyanakkor 5 ponttal alacsonyabb a válság előtti értéknél, de 19 ponttal magasabb a két évvel ezelőtti mélypontnál - mondta Akar László a GKI vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. A hosszú távú piaci átlagot a 100 pont adja, így most az index minimálisan az elmúlt évtized átlaga felett áll - tette hozzá a vezérigazgató.
Az új lakások árai a következő évben nem változnak, míg a használt lakásoké 1-5 százalékkal tovább esik a megkérdezett piaci szereplők véleménye szerint. A várakozások többsége beigazolódott az elmúlt évtizedben - tette hozzá Borsi László a lapot is kiadó Lakásvásár Média Csoport elnöke.
Az index emelkedését az iroda- üzlet-, és ipari részindex okozza, mivel a lakáspiaci részindex mínusz 60 ponton áll.
Lakásépítést, illetve -vásárlást ezer háztartásból 7 tervez biztosan, 2006 elején még 49 akart lakáshoz jutni. A felújításnál ez a szám 23 - szintén ezer háztartásra vetítve - 2006-ban viszont még 122 volt.
Akar László úgy vélte, hogy a bankok által visszavett lakások - az értékesítési kvóta miatt - érdemben nem befolyásolják a piacot. Legfeljebb az jöhet szóba, hogy túl olcsón kerülnek ezek eladásra. Keresleti oldalon sem várható befektetési célú tömeges vásárlás - tette hozzá a vezérigazgató.
Borsi László szerint a piacot az jellemzi, hogy a külföldi fejlesztők elhagyták az országot, legfeljebb egy irodát tartanak fenn, amelyek a telkeiket, illetve a be nem fejezett projekteket értékesítik.
A készülő Otthonteremtési programból kiemelte az elnök, hogy a bérlakásépítést és a felújítást támogatja, de nem ismert az erre fordítandó forrás. Elmondta azt is, hogy a szeptemberi Lakásvásárra a tavaszi 120 részvevőből 56 jelentkezett idáig, többségük fejlesztő és forgalmazó, viszont a bankok szinte teljes számban jelen lesznek. Ebből arra következtetett, hogy a bankok nem zárkóznak el a lakásfinanszírozástól, más kérdés az, hogy milyen feltételekkel teszik.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.