Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-11 09:19:00

TASZ: minek a gyermekgyógyász?

Geréb Ágnes kritizálja az otthonszülési törvényt

Bírálók szerint húszévnyi vajúdás után túl szigorúra sikerült a kórházon kívüli szülést szabályozó rendelet. De májustól világra hozhatja otthonában gyermekét – aki teljesíti a higiéniai előírásokat.

–  A törvényhozás egy közel két évtizede húzódó probléma végére tett pontot azzal, hogy elfogadta az egészségügyért felelős államtitkárság tervezetét az otthonszülés legalizálására vonatkozóan – nyilatkozta a mindennapi.hu-nak a szakállamtitkárság szóvivője. Úgy tűnik, az egészségügyi kabinet örömében nem minden érintett osztozik önfeledten. Jogvédők többet vártak a rendelet megalkotásától. Kritizálja a megoldást az otthonszülésekkel kapcsolatba hozható gyermektragédiák miatt büntetőeljárás alá vont Geréb Ágnes is.

Megtudtuk: a tervezet hatálybalépése 2011. április 1-e, de rendelkezéseit csak a május 1-e utáni szüléseknél lehet alkalmazni, az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó engedélyezés ugyanis 30 napot igényel. A kormányrendelet nem szűkíti le az ellátást az otthonszülésre, hanem lehetőséget ad születésházak létrehozására is, egyben szigorúan előírja a tárgyi és higiénés követelményeket. Pontosan meghatározza a kizáró okokat, a váratlan helyzetekben szükséges intézkedéseket, továbbá az ezzel összefüggő, esetleges személyi felelősséget.

Az előírás minimális személyi feltételként egy felelős személy, vagyis szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy diplomás, legalább két éves szülőszobai gyakorlattal rendelkező szülésznő jelenlétét szabja meg. Az ellátásnak ezt a formáját a társadalombiztosítás nem támogatja, a gyermekorvosi szolgáltatást, védőnőt a mentést és a laboratóriumi vizsgálatokat azonban finanszírozza.

Miközben általánosan örülnek a törvényi szabályozás megszületésének, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mindennapi.hu-nak nyilatkozó szakértői úgy vélik: olyan hibákat tartalmaz, ami alapjaiban kérdőjelezi meg a rendelet alkalmazásának életszerűségét. Visszalépésként értékelik, hogy a szöveg kötelezővé tenné gyermekgyógyász jelenlétét az intézeten kívüli szüléseknél.

  

Az otthonszülés kötelező kellékei
A rendelet szerint a szülés helyszínén egyszerre két egészségügyi dolgozónak kell jelen lennie, és legkésőbb 24 órán belül gyermekgyógyásznak kell megvizsgálni az újszülöttet. Otthonszülésre akkor kerülhet sor, ha a szövődménymentes terhesség a 37. és 41. hét közötti időszakban van, a magzat fekvése élettanilag megfelelő, illetve az édesanya az intézeten kívüli szülésről történő döntése időpontjában betöltötte a 18. életévét, de még nem múlt el 40 éves. Az édesanya legkésőbb a terhessége 36. hetéig dönthet úgy, hogy intézeten kívül szül, a terhes-gondozásnak azonban a jelenleg működő rendszerben kell történnie. Az intézeten kívüli szülést kizárja – többek között – az, ha az anya korábban császármetszéssel szült, a magzat válla elakadt, az anya lázas, beteg, vagy a magzat beteg, valamint felmerül az iker-, vagy többes terhesség gyanúja. A háttérkórháznak olyan szülészeti-, és újszülött ellátást nyújtó, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott fekvőbeteg-gyógyintézetnek kell lennie, ahova az ellátást igénybe vevő nő és gyermeke a helyszínről húsz percen belül beszállítható.

 

Szigeti Ildikó 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.